Na hlavný obsah

Úrad vlády chce zriadiť školu a škôlku pre deti štátnych zamestnancov

Škola má byť benefitom pre mladých zamestnancov štátu.

Úrad vlády chce zriadiť školu a škôlku pre deti štátnych zamestnancov
Na snímke budova Karáčoniho paláca, v ktorej sídli aj Kancelária prezidentky SR. Foto: TASR

V zrekonštruovanej budove Karáčoniho paláca na Štefánikovej ulici v susedstve Prezidentského paláca v Bratislave by mala vzniknúť škola a škôlka pre deti štátnych zamestnancov.

Na niekoľkomiliónový projekt pod názvom Spojená škola Novej generácie chce Úrad vlády (ÚV) SR ako predkladateľ návrhu čerpať aj prostriedky z plánu obnovy.

Podľa spresnení v materiáli, predloženom do medzirezortného pripomienkového konania, majú v Karáčoniho paláci, historickej budove z konca 19. storočia, vzniknúť po nevyhnutnej rekonštrukcii štyri až osem tried prvého stupňa základnej školy a štyri až päť tried materskej školy, v oboch prípadoch by malo ísť o kapacitu mierne prekračujúcu 100 miest.

Aj takto chcú udržať mladých ľudí vo verejnej správe

Školské zariadenia majú podľa predloženého materiálu slúžiť deťom rodičov, ktorí sú zamestnancami Úradu vlády SR, Prezidentského paláca, ministerstiev financií, dopravy i zahraničných vecí a tiež  Národnej banky Slovenska a bratislavskej mestskej časti Staré Mesto.

„Benefit mladým štátnym zamestnancom bude stabilizujúcim faktorom na udržanie šikovných mladých ľudí vo verejnej správe,“ vysvetľuje význam projektu ÚV v predkladacej správe.

Zriadeniu školy bude predchádzať rekonštrukcia

Úrad opisuje v návrhu nevyhnutnú rekonštrukciu objektu, ktorá má zachovať historický vzhľad, odhadom sú kalkulované aj náklady na ne.

„Keďže celková plocha priestorov je 1 800 štvorcových metrov, vychádzajú celkové náklady na búracie práce, izoláciu proti vlhkosti,  rekonštrukciu i zateplenie podkrovia na 3,9 milióna eur. Plánuje sa aj vybudovanie novej efektívnej vykurovacej sústavy a zateplenia na ušetrenie vykurovacích nákladov,“ uvádza ÚV s tým, že potrebné zdroje by mal poskytnúť  plán obnovy.

Ďalší približne jeden milión eur má stáť aj výstavba nových objektov na terase – jedáleň s kuchyňou, telocvičňa i obnova oporného múra. Predpokladá sa, že niekoľko stotisíc eur bude potrebných aj na projektovú prípravu a stavebný dozor.

Škola i škôlka majú byť zaradené do siete školských zariadení, z väčšej časti by tak mala byť financovaná z podielových daní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko