Na hlavný obsah

USA sa s Nemeckom dohodli na dokončení Nord Streamu 2 bez sankcií

Krajiny majú priniesť spoločné vyhlásenie.

USA sa s Nemeckom dohodli na dokončení Nord Streamu 2 bez sankcií
Na archívnej snímke zo septembra 2020 značka s nápisom Severný prúd 2 (Nord Stream 2) v nemeckom Lubmine. Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Nemecko dosiahli v stredu (21. 7.) dohodu, ktorá umožní dokončenie plynovodu Nord Stream 2 do Európy bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám.

Oznámila to Victoria Nulandová, námestníčka amerického ministra zahraničných vecí pre politické záležitosti, informovala agentúra AP.

Nulandová americkému Kongresu oznámila, že vlády USA a Nemecka čoskoro poskytnú podrobnosti. Dohoda má vyriešiť obavy USA a krajín strednej a východnej Európy v súvislosti s možnými následkami výstavby tohto plynovodu.

Americký Kongres, Ukrajina a Poľsko sa obávajú, že Nord Stream 2 oslabí energetickú bezpečnosť Európy, píše AP.

Stredajšia dohoda umožní dokončenie plynovodu bez dodatočných sankcií. Výmenou za to USA a Nemecko podľa týchto zdrojov urobia voči Ukrajine a Poľsku určité ústupky.

USA a Nemecko majú podľa Nulandovej v súvislosti s plynovodom neskôr v stredu vydať spoločné vyhlásenie.

Bidenova dilema

Washington a Berlín sa zaviazali, že proti Rusku a nemeckým spoločnostiam, ktoré sa na výstavbe podieľajú, zavedú sankcie v prípade, ak bude Moskva plynovod využívať ako politickú zbraň.

Projekt Nord Stream 2 predstavuje veľkú zahraničnopolitickú dilemu pre administratívu amerického prezidenta Joea Bidena, konštatuje AP.

Americkí predstavitelia z oboch politických strán, ale aj samotný prezident Biden majú už dlho obavy, že plynovod dá Rusku priveľkú moc nad dodávkami plynu do Európy, prípadne môže viesť až k odstaveniu plynu protivníkom Ruska – Ukrajine a Poľsku.

Plynovod je však takmer dokončený a USA sú odhodlané zlepšiť vzťahy s Nemeckom, ktoré sa počas administratívy Donalda Trumpa narušili.

Merkelová volala Putinovi

Len niekoľko hodín po tom, ako USA oznámili, že sa s Nemeckom dohodli, nemecká kancelárka Angela Merkelová telefonovala s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovali agentúry TASS a RIA Novosti.

„Telefonický rozhovor sa týkal plnenia minských dohôd o mierovom urovnaní konfliktu na východe Ukrajiny. Témou rozhovoru boli aj energetické otázky, ako napríklad tranzit plynu cez Ukrajinu a plynovod Nord Stream 2,“ uviedla hovorkyňa nemeckej vlády Ulrike Demmerová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet