Na hlavný obsah

Ústavnoprávny výbor neodporúča Kollárovi zaradiť na rokovanie návrh Smeru-SD k referendu

Nie je v súlade s rokovacím poriadkom.

Ústavnoprávny výbor neodporúča Kollárovi zaradiť na rokovanie návrh Smeru-SD k referendu
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár. Foto: TASR

Ústavnoprávny výbor NR SR neodporúča predsedovi parlamentu Borisovi Kollárovi (Sme rodina), aby na rokovanie zaradil návrh na zmenu ústavy z dielne poslancov Smeru-SD týkajúci sa referenda. O zaujatie stanoviska požiadal výbor šéf parlamentu.

Opoziční poslanci v novele ústavy navrhujú, aby sa článok 93 doplnil o nový odsek v znení, že referendom možno skrátiť volebné obdobie NR SR.

Výbor konštatoval, že návrh je podaný v tej istej veci ako neschválený návrh poslanca Tomáša Tarabu (nezaradený). Informoval o tom člen výboru Ondrej Dostál (SaS). Podľa rokovacieho poriadku bude môcť byť podobný návrh do NR SR predložený najskôr o pol roka, teda až 29. decembra 2021.

„Za mnou navrhnutý návrh uznesenia, v ktorom výbor konštatoval, že návrh poslancov Smeru nie je podaný v súlade s rokovacím poriadkom NR SR, hlasovalo všetkých 8 členov ústavnoprávneho výboru zo všetkých štyroch koaličných poslaneckých klubov. Proti boli všetci štyria opoziční členovia ústavnoprávneho výboru,“ uviedol Dostál.

„Ak pán predseda NR SR Boris Kollár bude rešpektovať odporúčanie ústavnoprávneho výboru, čo pevne verím, že bude, tak nezaradí návrh poslancov Smeru na septembrovú schôdzu a NR SR by o ňom nemala rokovať,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko