Na hlavný obsah

Ústavný súd pozastavil účinnosť vyhlášky hygienikov o hraničnom režime

Platiť bude staršia vyhláška.

Ústavný súd pozastavil účinnosť vyhlášky hygienikov o hraničnom režime
Na snímke polícia kontroluje prichádzajúce autá na slovensko-maďarskom hraničnom priechode. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR v stredu (14. 7.) rozhodol o pozastavení účinnosti júlovej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorou sa nariaďujú opatrenia pri ohrození verejného zdravia ku karanténnym povinnostiam osôb po vstupe na územie SR.

Pozastavená vyhláška stanovila povinnosť karantény okrem výnimiek pre všetkých ľudí prichádzajúcich na Slovensko, ktorí nie sú zaočkovaní proti koronavírusu.

ÚS SR zároveň obnovil platnosť vyhlášky uverejnenej 10. júna 2021, ktorá rozlišuje krajiny podľa cestovateľského semaforu na zelené, červené a čierne.

Návrh skupiny 31 poslancov Národnej rady SR o preskúmanie, či je vyhláška v súlade s ústavou, prijal Ústavný súd na ďalšie konanie v celom rozsahu.

Opozičný Smer-SD tvrdil, že takýto právny predpis diskriminuje nezaočkovaných v uplatňovaní ich ústavného práva na slobodu pohybu a pobytu a práva na slobodný vstup na územie SR. Strana hovorila aj o diskriminácii pendlerov v uplatňovaní ústavného práva na prácu.

„Budeme trvať na tom, aby výnimky pre zaočkovaných boli čo najväčšie,“ povedal ešte pred rozhodnutím súdu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

Konkrétne však neprezradil, ako bude Slovensko postupovať po rozhodnutí ÚS. „Očakávam, že keď sa vrátime k pôvodnému stavu, budú opatrenia miernejšie ako doteraz,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko