Na hlavný obsah

Utajovaný IT projekt za desiatky miliónov eur preverí polícia

Podľa Remišovej existujú závažné podozrenia.

Utajovaný IT projekt za desiatky miliónov eur preverí polícia
Na snímke vicepremiérka a ministerka investícií a regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). Foto: TASR

Utajovaný štátny IT projekt v celkovej hodnote 44 miliónov eur z čias bývalej vlády preverí polícia. Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) pri jeho kontrole zistil podozrenia zo spáchania trestných činov.

Problémové zistenia sa týkajú aj časti, za ktorú bol zodpovedný úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu počas vlády Petra Pellegriniho (Hlas-SD).

V utorok (6. 7.) o tom informovala vicepremiérka a ministerka investícií Veronika Remišová (Za ľudí).

„Po svojom nástupe na úrad podpredsedu vlády som nechala skontrolovať viaceré sporné projekty práve z obdobia minulej vlády,“ uviedla na tlačovej konferencii.

Spresnila, že na základe iniciatívy jej úradu sa NKÚ začal zaoberať aj spomínaným IT projektom Národný systém riadenia incidentov kybernetickej bezpečnosti vo verejnej správe.

Ako dodala, NKÚ v jeho prípade hovorí o možných machináciách pri verejnom obstarávaní, ako aj možnom porušení povinností pri správe cudzieho majetku.

IT projekt bol obstarávaný v utajenom režime, čo podľa nej zabránilo možnosti dostatočnej kontroly zo strany úradov a tiež verejnosti.

„Spolu s NKÚ chceme definovať nové postupy, aby sa podobne veľké zmluvy zbytočne neuzatvárali v utajenom režime a aby boli pod transparentnou kontrolou verejnosti,“ vyhlásila Remišová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko