Na hlavný obsah

V Belgicku už prevláda delta variant, počet nových prípadov rastie

Očkovať začnú aj mladistvých od 12 do 15 rokov.

V Belgicku už prevláda delta variant, počet nových prípadov rastie
Ilustračné foto. Foto: TASR

Po trojmesačnom poklese nových prípadov ochorenia COVID-19 Belgicko opäť zaznamenáva nárast počtu infikovaných. Za viac ako polovicu je zodpovedný variant delta a polovicu novoinfikovaných zároveň tvoria mladí ľudia, informovala v stredu (7. 7.) belgická televízia RTBF.

Počet nových infekcií je v priemere na úrovni 300 prípadov za deň, čo je najviac od júla 2020. 

Epidemiológ Steven Van Gucht upozornil, že delta variant sa v Belgicku stal už dominantným. Prvý známy variant alfa má v súčasnosti na svedomí 47 percent infekcií, zatiaľ čo variant delta spôsobuje 50,2 percenta prípadov.

Za vyšší nárast infekcií môže podľa zdravotníkov účasť Belgičanov na ME vo futbale, začínajúce sa letné prázdniny spojené s uvoľnením opatrení, nárast počtu vykonaných testov a najmä rozšírenie variantu delta.

Nárast prípadov, pokles úmrtí

Podobne ako v iných krajinách s vysokou mierou zaočkovanosti, ktoré evidujú opätovný nárast infekcií, aj v Belgicku zatiaľ zaznamenávajú pokles úmrtí a hospitalizácií v porovnaní s predchádzajúcimi vlnami pandémie.

V Belgicku už zaočkovali vyše 64 percent dospelej populácie jednou dávkou vakcíny a približne 37 percent oboma dávkami.

Nárast nových prípadov nákazy je v Belgicku vysoký najmä medzi mladými ľuďmi, ktorí ešte neboli zaočkovaní alebo dostali iba jednu dávku vakcíny. Počet prípadov vo vekovej kategórii nad 60 rokov, v ktorej sú ľudia už väčšinou zaočkovaní, zatiaľ naďalej klesá.

Belgické úrady v stredu schválili plán očkovania vakcínou proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech aj pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. Očkovanie má na dobrovoľnej báze so súhlasom rodičov prebiehať od 19. júla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet