Na hlavný obsah

V Bielorusku odsúdili opozičného Babaryku na 14 rokov väzenia

Chcel kandidovať v prezidentských voľbách proti Lukašenkovi.

V Bielorusku odsúdili opozičného Babaryku na 14 rokov väzenia
Na snímke Viktar Babaryk počas pojednávania pred bieloruským najvyšším súdom v Minsku. Foto: TASR/AP

Viktara Babaryku, ktorý chcel vlani kandidovať v prezidentských voľbách v Bielorusku proti úradujúcej hlave štátu Alexandrovi Lukašenkovi, odsúdili na 14 rokov väzenia za údajné finančné podvody. Oznámila to v utorok (6. 7.) agentúra AFP s odvolaním sa na informácie Babarykových stúpencov.

„Viktara Babaryku odsúdili na 14 rokov v trestaneckej kolónii s najprísnejším stupňom stráženia,“ uviedli stúpenci tohto 57-ročného opozičného politika a bývalého šéfa peňažného ústavu Belgasprombanka na sociálnej sieti.

Rozsudok vyniesli na záver súdneho procesu, v ktorom bývalého bankára obžalovali z prijatia úplatku, z legalizácie finančných prostriedkov získaných nezákonným spôsobom a z vedenia zločineckej skupiny.

On sám všetky obvinenia odmietol ako vykonštruované s cieľom zmariť jeho politické ambície. Súd mu zároveň udelil pokutu a zakázal mu na päť rokov vykonávať verejné funkcie.

Proces sa začal vo februári tohto roku. Bieloruská prokuratúra pre neho požadovala 15 rokov väzenia. Fakt, že verdikt vyniesol najvyšší súd, bráni Babarykovi podať odvolanie, upozornila agentúra AFP.

Viktar Babaryka plánoval kandidovať v prezidentských voľbách v auguste 2020. Úrady ho však zatkli vlani v júni ešte predtým, ako stihol svoju kandidatúru oficiálne zaregistrovať. Považovali ho za jedného z najvážnejších súperov Lukašenka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet