Na hlavný obsah

V Bosne zadržali šéfa rozviedky pre podozrenie z prania špinavých peňazí

Čelí viacerým obvineniam.

V Bosne zadržali šéfa rozviedky pre podozrenie z prania špinavých peňazí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Polícia v Bosne a Hercegovine v stredu (14. 7.) zadržala šéfa štátnej Spravodajskej a bezpečnostnej služby Osmana Mehmedagiča a previezla ho na výsluch.

Mehmedagiča podozrievajú zo zneužitia právomoci, falšovania osobných dokladov a prania špinavých peňazí kúpou dvoch nehnuteľností v Sarajeve. O zadržaní s odvolaním sa na úrad prokurátora informovala agentúra AP.

„Na žiadosť prokuratúry v Bosne a Hercegovine zatkli policajti policajného riaditeľstva ministerstva vnútra Osmana Mehmedagiča zo Sarajeva,“ uviedlo ministerstvo vnútra citované Rádiom Slobodná Európa.

Úrady v minulom roku obvinili Mehmedagiča zo zneužitia právomoci za údajné použitie služobných zdrojov na sledovanie muža, ktorý na Mehmedagiča podal trestné oznámenie.

V tejto balkánskej krajine sú prípady korupcie verejných činiteľov častým predmetom vyšetrovania, procesy však trvajú roky, uviedla AP. V januári 2020 obžalovali z korupcie bývalého hlavného bosnianskeho prokurátora Gorana Salihoviča.

V decembri 2020 tlak verejnosti i medzinárodného spoločenstva pre podozrenie z korupcie donútil k demisii šéfa najvyššieho súdneho orgánu v Bosne a Hercegovine Milana Tegeltiju.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet