Na hlavný obsah

V Británii si budú môcť ženy kúpiť antikoncepciu bez predpisu

Pôjde len o gestagénne tabletky.

V Británii si budú môcť ženy kúpiť antikoncepciu bez predpisu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V Spojenom kráľovstve môžu lekárne začať predávať ženám antikoncepčné pilulky bez lekárskeho predpisu. Rozhodla o tom britská lieková agentúra MHRA.

Takto budú k dispozícii len takzvané minipilulky, ktoré neobsahujú estrogény.

Denník The Guardian hovorí o prelomovom rozhodnutí, ktoré uľahčí prístup k antikoncepcii oveľa širšiemu okruhu dievčat a žien.

„Lekárnici majú dostatok skúseností, aby ženám poradili, či je pre nich gestagénna antikoncepčná pilulka bezpečná a vhodná a dali im všetky potrebné informácie,“ uviedla June Raineová z MHRA, podľa ktorej je rozhodnutie o predaji antikoncepcie bez predpisu „dobrou správou pre ženy a rodiny“.

S receptom zadarmo

V lekárňach bude možné zaobstarať bez predpisu len gestagénnu hormonálnu antikoncepciu, teda pilulky, ktoré neobsahujú estrogény.

V Británii ide o značky Hana a Lovima, ktorých mesačná dávka sa dá bez predpisu zaobstarať zhruba za desať libier (takmer 12 eur). S receptom sú tieto pilulky zadarmo.

Užívanie tabliet s estrogénmi má určité riziká napríklad v podobe vzniku hlbokej žilovej trombózy, a preto aj naďalej budú len na lekársky predpis.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet