Na hlavný obsah

V bývalej kráľovskej rezidencii pri Aténach našli tisíce vzácnych fliaš alkoholu

Je medzi nimi aj whisky z čias korunovácie Alžbety II.

Pri oprave niekdajšej letnej rezidencie gréckej kráľovskej rodiny v Tatoi severne od Atén sa našli tisíce cenných fliaš s vínom a ďalšími alkoholickými nápojmi pôvodom z Grécka i iných krajín.

Uviedla to grécka ministerka kultúry Lina Mendoniová. V prípade mnohých etikiet a fliaš ide podľa nej o nálezy veľkého historického významu, informovala agentúra DPA.

Odborníci zatiaľ katalogizovali 4 000 fliaš vína a ďalších nápojov, ktoré boli v pivniciach uložené v 235 debnách. Dospeli k záveru, že niektoré z nich by sa ešte dali vypiť, aj keď boli skladované v nevyhovujúcich podmienkach.

Pri ďalších 300 debnách sa ešte musí preskúmať a vyhodnotiť, v akom stave je obsah fliaš v nich uložených, poznamenal portál The National Herald.

Medzi nájdenými kúskami je napríklad whisky Chivas v keramickej fľaši z čias korunovácie súčasnej britskej kráľovnej Alžbety II., ktorá na trón zasadla vo februári 1952. Z vín ide o Château Margaux, Château de Vincennes a Château Rothschild.

Palác Tatoi aj záhrady, ktoré ho obklopujú, sú v súčasnosti zatvorené. V budúcnosti z nich má byť múzeum a nový výletný cieľ.

Monarchia bola v Grécku zrušená v roku 1974. Poslednému kráľovi Konštantínovi II., bolo v júni 81 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet