Na hlavný obsah

V Česku sa môžu dať proti covidu zaočkovať už aj deti od 12 rokov

Pred mesiacom sa vakcinácia povolila od veku 16 rokov.

V Česku sa môžu dať proti covidu zaočkovať už aj deti od 12 rokov
Zdravotná sestra očkuje seniorku protikoronvírusovou vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech v Kostole sv. Antona z Padovy v Sokolove v utorok 16. marca 2021. Foto: TASR/AP

V Českej republike sa od štvrtka 1. júla môžu prihlásiť na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 aj deti od 12 rokov. Na sociálnej sieti o tom informovala česká televízia ČT24.

Deti od 12 do 15 rokov musí pri očkovaní sprevádzať aspoň jeden zákonný zástupca. Televízia priblížila, že dostanú vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

Podľa údajov Českého štatistického úradu je v krajine približne 456 500 detí tejto vekovej kategórie.

Iba na klinikách

Otvorenie očkovania pre deti staršie než 12 rokov avizoval český premiér Andrej Babiš v druhej polovici júna s tým, že očkovanie bude prebiehať iba na klinikách, na ktorých sa nachádza aj pediatrické oddelenie.  

Registrácia na očkovanie sa v Česku postupne otvárala rôznym vekovým skupinám po piatich až desiatich rokoch. Najväčšou vekovou skupinou sú ľudia od 16 do 29 rokov, kam patrí takmer 1,5 milióna ľudí. Očkovanie pre ňu bolo otvorené 4. júna.

Druhou najväčšou skupinou sú ľudia vo veku 40 a 44 rokov, ktorých je približne 900 000 a na očkovanie sa môžu hlásiť od 17. mája.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet