Na hlavný obsah

V Číne hlásia najviac prípadov covidu od januára, očkovanie však rýchlo napreduje

V krajine podali už 1,55 miliardy dávok vakcíny.

V Číne hlásia najviac prípadov covidu od januára, očkovanie však rýchlo napreduje
Na snímke vakcína proti koronavírusu od čínskej spoločnosti Sinovac. Foto: TASR/AP

Čína za posledných 24 hodín zaznamenala 76 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok v krajine od konca januára. V porovnaní s väčšinou sveta sú ale prírastky v Číne, kde žije takmer 1,4 miliardy ľudí, stále veľmi nízke.

Ohniskom nákazy je mesto Nanking na východe Číny, kde úrady začali druhé kolo testovania 9,3 milióna obyvateľov. Zo 76 nových čínskych infekcií je 40 lokálnych prenosov. Tridsaťdeväť z nich pritom pripadá na provinciu Ťiang-su, ktorej je Nanking metropolou.

Väčšina prípadov v Nankingu je z okolia letiska. Mesto prijalo množstvo opatrení, okrem iného pozastavilo aj prevádzku metra.

Čína je krajinou, kde sa koronavírus objavil vôbec prvýkrát. Šírenie nákazy sa ale krajine podarilo takmer úplne potlačiť. Od začiatku pandémie zaznamenalo čínske ministerstvo zdravotníctva 92 605 prípadov infekcie a 4 636 úmrtí spojených s ochorením COVID-19.

Rýchle očkovanie

V krajine tiež rýchlo napreduje očkovanie. V nedeľu (25. 7.) dostalo vakcínu ďalších 11,6 milióna ľudí a celkovo už Čína aplikovala 1,55 miliardy dávok vakcíny.

Čína očkuje výhradne vlastnými vakcínami vyvinutými firmami Sinovac a Sinopharm. Tie podľa štúdií znižujú riziko prepuknutia ťažkej formy covidu, avšak v menšej miere ako napríklad vakcíny firiem Pfizer/BioNTech či Moderna, ktoré prevládajú v Spojených štátoch a Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet