Na hlavný obsah

V Dánsku ponúknu tretiu dávku vakcíny ľuďom očkovaným rôznymi preparátmi

Mnohí občania dostali AstraZenecu, ktorú úrady neskôr zakázali.

V Dánsku ponúknu tretiu dávku vakcíny ľuďom očkovaným rôznymi preparátmi
Žena dostáva vakcínu proti ochoreniu COVID-19. Foto: TASR/AP

Tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu ponúknu v Dánsku ľuďom, ktorí sa predtým zaočkovali dvoma odlišnými preparátmi. Informovala o tom v pondelok (26. 7.) agentúra DPA.

Dánske ministerstvo zdravotníctva pre Dánsky rozhlas (DR) uviedlo, že ľuďom zaočkovaným dvoma rôznymi dávkami ponúknu po ukončení celonárodného vakcinačného programu aj tretiu dávku. Dôvodom je podľa DR skutočnosť, že viacero krajín mimo Schengenu cestujúcim pri vstupe neuznáva očkovanie odlišnými vakcínami ako úplné.

Ako uvádza DPA, to môže zhruba 150 000 dánskym občanom spôsobiť komplikácie pri cestovaní. Dánske médiá napríklad nedávno informovali o Thajčanke žijúcej v Dánsku, ktorá nemôže navštíviť rodičov vo svojej domovine, pretože ako zaočkovaná dvoma rôznymi vakcínami do Thajska nemôže vstúpiť bez povinnosti podstúpiť po príchode karanténu.

Problémy s AstraZenecou

Celkovo 151 335 dánskych občanov, z ktorých väčšinu tvoria zdravotnícki pracovníci, totiž najprv zaočkovali vakcínou proti covidu od spoločnosti AstraZeneca.

Dánska vláda však neskôr pozastavila jej používanie po správach o mimoriadne zriedkavých, ale vážnych prípadoch krvných zrazenín, ktoré sa vyskytli po očkovaní týmto preparátom.

V rámci druhej dávky teda dostali vakcíny buď od spoločnosti Pfizer/BioNTech, alebo Moderny. Týmito vakcínami budú údajne očkovať aj pri tretej dávke.

DPA pripomína, že konkrétny postup v súvislosti s očkovaním treťou dávkou vakcíny ešte nie je známy a bude tak predmetom rozhovorov medzi dánskymi zdravotníckymi úradmi a tamojšími regiónmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet