Na hlavný obsah

V Grónsku padajú teplotné rekordy, každý deň miznú miliardy ton ľadu

Ľadovce sa roztápajú obrovskou rýchlosťou.

V Grónsku padajú teplotné rekordy, každý deň miznú miliardy ton ľadu
Topenie ľadovcov v Grónsku. Foto: ČTK/imago stock&people/Christof Mattes

V Grónsku tento týždeň padol teplotný rekord, keď teplomery v stredu (28. 7.) dosiahli 19,8 stupňa Celzia. Tamojšie ľadovce sa roztápajú obrovskou rýchlosťou.

V utorok (27. 7.) sa roztopilo 8,5 miliardy ton ľadu, čo je množstvo, ktoré by podľa vedcov stačilo na to, aby celý americký štát Florida pokrylo päť centimetrov vysokou vrstvou vody. Na twitteri to oznámila Svetová meteorologická organizácia (WMO).

Topenie ľadu v Grónsku podrobne monitoruje dánsky server Polar Portal. Z jeho dát vyplýva, že okrem utorka dosiahlo topenie ďalší vrchol vo štvrtok (29. 7.), keď zmizlo 8,4 miliardy ton ľadu. Podľa WMO je to síce čo do hmotnosti menšie množstvo ako v roku 2019, keď sa ľad roztápal ešte rýchlejšie, teraz ale topenie zasahuje ďaleko väčšiu oblasť.

Podoba Grónska sa zmení

„Topenie dosiahlo obrovské rozmery a pravdepodobne zmení podobu Grónska, pretože v najbližších rokoch len urýchli ďalšie topenie a s ním spojené stúpanie hladiny oceánu,“ citoval The Guardian odborníka Marka Tedesca z americkej Kolumbijskej univerzity.

Sezóna topenia ľadovcov v Grónsku trvá spravidla od júna do augusta. Tento rok už podľa Polar Portal od júna zmizlo vyše 100 miliárd ton ľadu.

„Ťažko povedať, či bude tento rok rekordný, ale nad ľadovcami je teraz množstvo teplého a vlhkého vzduchu, ktorý topenie urýchľuje,“ uviedol Brad Lipovsky z univerzity vo Washingtone. „Znepokojujúca je pre mňa ale iná vec: politická reakcia alebo skôr jej absencia. Stúpanie hladín oceánu je ako pomaly idúci vlak, ktorý ale nemožno zastaviť hneď, ako naberie rýchlosť. Veľmi dobré správy to nie sú,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet