Na hlavný obsah

V Holandsku sa pretrhla hrádza, stovky ľudí museli opustiť domovy

Holandský premiér vyhlásil záplavy za národnú katastrofu.

Stovky ľudí z mestečka Meerssen na juhu Holandska museli opustiť svoje domovy pozdĺž rieky Mázy, kde zvýšená hladina vody pretrhla jednu z hrádzí. V meste Venlo na hraniciach s Nemeckom miestna nemocnica preventívne evakuovala stovky pacientov, informuje agentúra DPA.

Záplavy spôsobené prudkými dažďami z posledných dní zasiahli aj Belgicko a Nemecko, kde si vyžiadali viac ako 100 ľudských životov.

Záplavová vlna z pretrhnutej hrádze v Meerssene, ktorý leží niekoľko kilometrov severovýchodne od Maastrichtu, zaplaví podľa záchranných zložiek aj okolité dediny, celkovo sa dotkne zhruba 3 000 ľudí. V hrádzi je diera veľkosti meter krát meter, uvádzajú holandské médiá.

Tamojších obyvateľov na evakuáciu vyzývali sirény. Po ich rozdelení sa mnoho obyvateľov rozbehlo k autám, ďalší sa snažili zachrániť aj svoje domáce zvieratá vrátane koní. Na cestách vedúcich k vyššie položeným miestam sa utvorili zápchy.

„Okamžite opusťte svoje domovy a bežte do bezpečia,“ varovali na internete záchranári. Rodiny potom vyzvali, aby pred odchodom vypli elektrinu a plyn. Miestne ulice medzitým zaplavila voda, ktorá prúdila aj cez domy.

Holandsko do boja s živlom nasadilo aj vojakov, ktorí po boku záchranných zložiek pomáhali vrecami s pieskom spevniť ostatné hrádze okolo Mázy a ďalších menších riek v provincii Limburg.

Holandský premiér Mark Rutte vyhlásil záplavy za národnú katastrofu. V zasiahnutých oblastiach pomáhajú stovky hasičov a vojakov. Výška vody v Máze a Rýne vo štvrtok dosiahla rekordné hodnoty, vyššie ako pri veľkých záplavách v roku 1993 a 1999, uvádzajú odborníci.

Voda má v provincii Limburg dosiahnuť vrchol v piatok (16. 7.), uvádza agentúra Reuters. Vo Venle kulminuje v noci na sobotu (17. 7.). Mesto kvôli tomu evakuovalo asi 200 pacientov z nemocnice.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet