Na hlavný obsah

V Holandsku vzrástol počet nových prípadov za týždeň o 500 %

Infekcia sa šíri najmä medzi mladými.

V Holandsku vzrástol počet nových prípadov za týždeň o 500 %
Na snímke zákazníci si užívajú znovuotvorenie reštaurácií a terás v Amsterdame v Holandsku. Foto: TASR/AP

Počet nových prípadov koronavírusu v Holandsku za posledný týždeň vzrástol o viac ako 500 percent. Infekcia sa po uvoľnení niektorých opatrení šíri hlavne medzi mladými ľuďmi, napísala agentúra AP.

Za posledných sedem dní bolo v 17-miliónovom Holandsku zaznamenaných 52 000 novo potvrdených infekcií, o týždeň skôr to bolo 8 500. Ide o najrýchlejší týždenný nárast od začiatku epidémie.

Agentúra DPA s odvolaním sa na štatistiky národného zdravotného úradu RIVM napísala, že reprodukčné číslo sa vyšplhalo na 2,17, čo je najviac od začiatku pandémie vlani v marci.

Znamená to, že sto nakazených v priemere infekciu odovzdá ďalším 217 ľuďom.

Holandsko Zrušilo väčšinu obmedzení koronavírusu 26. júna, keď počet prípadov klesal a približne dve tretiny populácie dostali aspoň jednu dávku vakcíny.

S otvorením barov, reštaurácií a nočných klubov však denný prírastok nakazených vystúpil na najvyššiu hodnotu za posledné mesiace.

Od soboty (10. 7.) sa preto opäť zatvorili diskotéky a nočné kluby, bary môžu byť otvorené maximálne do polnoci. Zrušené sú aj festivaly.

Prenos v baroch a kluboch

Vyše 60 % nových prípadov za posledný týždeň je medzi ľuďmi vo veku od 15 do 25 rokov.

Najviac nových infekcií pribudlo vo vekovej kategórii 18 až 24 rokov, kde sa počet nakazených zvýšil o 262 %.

Z celkového počtu infekcií, pri ktorých sa podarilo dohľadať zdroje nákazy, v 37 % prenos nastal v podniku ako je bar alebo klub. Podľa RIVM teraz variant delta stojí za 60 až 65 % infekcií.

Aspoň jednu dávku vakcíny doteraz v Holandsku dostalo okolo 80 % dospelej populácie. Medzi nimi sa za posledný týždeň nakazilo bezmála 7 000 ľudí.

Jednu z dávok tento týždeň dostane podľa holandských úradov okolo 1,3 milióna ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet