Na hlavný obsah

V Japonsku rastú počty nových prípadov, Tokio hlási nové denné maximum

Krajina doteraz nezažila takéto rýchle šírenie nákazy.

V Japonsku rastú počty nových prípadov, Tokio hlási nové denné maximum
Muž s ochranným rúškom kráča okolo olympijských kruhov na pontóne v tokijskej časti Odaiba v stredu 20. januára 2021. Foto: TASR/AP

Už tretí deň po sebe zaznamenalo japonské Tokio, ktoré aktuálne hostí letné olympijské hry, prekonanie denného maxima v počte nových prípadov. Vo štvrtok (29. 7.) ohlásilo 3 865 nových prípadov. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vedenie mesta.

V stredu (28. 7.) Tokio oznámilo 3 177 prípadov a v celom Japonsku dosiahol počet nových prípadov nákazy absolútny rekord 9 570 za jediný deň, uviedlo japonské ministerstvo zdravotníctva.

„Ešte nikdy sme nezažili šírenie nákazy v takom rozsahu,“ povedal vo štvrtok novinárom hovorca japonskej vlády Kacunobu Kató. Japonsko sa vyhlo zničujúcemu šíreniu nákazy, ktoré postihlo ďalšie krajiny vrátane Indie, Indonézia či Spojené štáty. No teraz ho značne zasiahla piata vlna poháňaná prevažne vysoko nákazlivým variantom delta.

Pandémia nespomaľuje

Sedemdňový celoštátny priemer je teraz v Japonsku 28 nakazených na 100 000 obyvateľov, kým v Tokiu je to 88, uviedlo japonské ministerstvo zdravotníctva.

Podľa údajov americkej Univerzity Johnsa Hopkinsa je 7-dňový v Spojených štátoch aktuálne na hodnote 18,5. Vo Veľkej Británii je na hodnote 48 a v Indii 2,8.

„Prakticky nič nepomáha nákazu spomaľovať, ale existuje veľa faktorov, ktoré ju môžu urýchliť,“ citovala agentúra AP lekára Šigerua Omiho, hlavného vládneho zdravotného poradcu. Medzi tieto faktory podľa neho patria tak olympiáda, ako aj letné prázdniny a dovolenky.

„Najväčším rizikom ale je absencia pocitu, že sme uprostred krízy. A bez neho sa bude infekcia ďalej šíriť a značne zaťažovať zdravotný systém,“ dodal Omi.

Japonsko zatiaľ zaznamenalo takmer 900 000 nakazených a asi 15 000 obetí. Do stredy dostalo kompletné očkovanie 26, 3 percenta japonských obyvateľov; medzi staršími obyvateľmi je to takmer 70 percent. Krajina má viac ako 126 miliónov obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet