Na hlavný obsah

V Katalánsku horí prírodný park, evakuovali 350 osôb

Požiar údajne spôsobil odhodený ohorok cigarety.

V Katalánsku horí prírodný park, evakuovali 350 osôb
Požiar v prírodnom parku v Katalánsku. Foto: lavanguardia.com

V katalánskom prírodnom parku Cap de Creus neďaleko španielsko-francúzskych hraníc zasiahol požiar územie s rozlohou 400 hektárov, evakuovali 350 osôb. Informovala o tom v sobotu (17. 7.) agentúra AFP s odvolaním sa na hasičov.

Oheň sa rozhorel už v piatok (16. 7.) ráno, spôsobil ho zrejme odhodený cigaretový ohorok.

Požiar sa začal šíriť na území spadajúcom pod obec Llanca, zhruba dvadsať kilometrov južne od hranice s Francúzskom. Podľa hasičov živel nie je pod kontrolou. Oheň už zasiahol zalesnené plochy viacerých obcí v parku Cap de Creus, ktorý sa rozkladá na polostrove omývanom Stredozemným morom.

Požiar zrejme spôsobil nejaký nezodpovedný vodič, ktorý odhodil ohorok cigarety. „Je to škandalózne,“ povedal v sobotu novinárom katalánsky minister vnútra Joan Ignasi Elena po stretnutí s regionálnymi hasičmi.

„Jedna nedbalo odhodená cigareta znamená 50 rokov zalesňovania,“ povedal za katalánsku vládu Jordi Puigneró.

S živlom bojujú viac ako dve stovky hasičov, ktorým leteckú podporu poskytuje niekoľko vrtuľníkov a vojenských lietadiel. Pomáhajú aj francúzski záchranári.

Medzi 350 evakuovanými osobami sú obyvatelia viacerých obcí a asi stovka ľudí z kempu. Niektorí z evakuovaných skončili v miestnych športových centrách.

Španielsko, ktoré bolo pred pandémiou covidu druhou najobľúbenejšou turistickou destináciou na svete, v lete vplyvom jeho horúceho a suchého podnebia ho pravidelne sužujú rozsiahle lesné požiare.

Podľa odborníkov hrozí, že sa pre globálne otepľovanie budú vyskytovať čoraz častejšie a s väčšou intenzitou, napísala AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet