Na hlavný obsah

V Litve postavia bariéru proti migrantom na hranici s Bieloruskom

Minsk posiela migrantov úmyselne, tvrdí Vilnius.

V Litve postavia bariéru proti migrantom na hranici s Bieloruskom
Na snímke príslušníci litovskej pohraničnej stráže na hranici s Bieloruskom. Foto: SITA/AP

Litva postaví na svojej hranici s Bieloruskom stráženú bariéru, ktorá má zastaviť imigrantov pred vstupom do krajiny. Podľa agentúry Reuters to v stredu (7. 7.) oznámila premiérka Ingrida Šimonytéová.

Oznámeniu predchádzalo rozhodnutie Bieloruska, že sa v reakcii na sankcie EÚ nebude snažiť brániť príchodom migrantov do Litvy.

„Začneme budovať ďalšiu fyzickú bariéru, ktorá rozdelí Litvu a Bielorusko, čo by bolo určitým znamením a odstrašujúcim prostriedkom pre organizátorov nelegálnych migračných tokov,“ uviedla litovská premiérka.

Poznamenala tiež, že Bielorusko ponúka migrantom lety do Minska z Bagdadu a možno tiež z Istanbulu. Odkázala pritom na dôkazy, ktoré našli u najmenej jedného migranta.

Nápor migrantov

Vilnius obviňuje Minsk, že migrantom cielene umožňuje prechádzať vyše 680 kilometrov dlhú vzájomnú hranicu, ktorá je súčasne vonkajšou hranicou Európskej únie i schengenského priestoru.

Na nápor nelegálne prichádzajúcich migrantov napríklad z Iraku, ktorí sa dostávajú do EÚ cez Bielorusko, sa Litva sťažovala už minulý mesiac. V posledných dňoch pritom zaznamenala rekordné počty migrantov, ktorí sa do krajiny dostali cez hranicu s Bieloruskom.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pri nedávnej návšteve Vilniusu prisľúbila podporu a povedala, že pomoc poskytne aj európska agentúra na ochranu hraníc Frontex.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet