Na hlavný obsah

V Nikarague zadržali už sedem ľudí, ktorí chceli kandidovať v prezidentských voľbách

Vo voľbách by chcel uspieť dlhoročný prezident Ortega.

V Nikarague zadržali už sedem ľudí, ktorí chceli kandidovať v prezidentských voľbách
Na snímke je náves, na ktorom je plachta propagujúca súčasného prezidenta Daniela Ortegu s manželkou na cestách nikaragujskej Managuy. Foto: SITA/AP

Nikaragujská polícia zadržala opozičného politika Noela Josého Vidaurreho, ktorý má záujem kandidovať v prezidentských voľbách. Politik je podľa vládnych úradov podozrivý z velezrady. Podľa agentúry AFP o tom v sobotu (24. 7.) informovala tlačová služba orgánov činných v trestnom konaní.

V jej vyhlásení sa uvádza, že nikaragujská polícia začala v sobotu vyšetrovanie proti Noelovi Josému Vidaurreovi a politológovi Jaimemu Josému Arellanovi „pre činy, ktoré ohrozujú nezávislosť, suverenitu, sebaurčenie Nikaraguy“, ako aj pre podnecovanie k zasahovaniu do vnútorných záležitostí krajiny.

Obaja sú podozriví, že žiadali cudzie štáty o vojenskú intervenciu a finančné prostriedky  na spáchanie teroristických činov a destabilizáciu situácie v krajine. Nateraz sú v domácom väzení, dodala polícia.

Vidaurre mal v pláne kandidovať v prezidentských voľbách s podporou opozičnej strany Aliancia občanov za slobodu. Podľa agentúry EFE bolo v Nikarague zadržaných už sedem kandidátov nadchádzajúcich prezidentských volieb.

Medzi zadržanými je aj Christiana Chamorrová, ktorá je dcérou exprezidentky Violety Barrios Torres de Chamorro a ktorá je podľa predvolebných prieskumov považovaná za favoritku hlasovania vypísaného na 7. novembra. Chamorrová je obvinená z prania špinavých peňazí a  momentálne je tiež v domácom väzení.

O priazeň voličov sa chce znovu uchádzať aj dlhoročný prezident Daniel Ortega, pre ktorého by to v prípade víťazstva bol v poradí štvrtý prezidentský mandát.

Uchádzači o prezidentský úrad v Nikarague budú môcť zaregistrovať svoju kandidatúru od 28. júla do 2. augusta, dodala agentúra AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet