Na hlavný obsah

V Poľsku zomrelo za prvý polrok o 60 000 ľudí viac ako v minulom roku

Najväčší rozdiel priniesol vrchol pandémie na jar.

V Poľsku zomrelo za prvý polrok o 60 000 ľudí viac ako v minulom roku
Ľudia na otvorených terasách po niekoľkomesačnom lockdowne vo Varšave. Foto: TASR/AP

V prvej polovici tohto roka zomrelo v Poľsku približne o 60 000 ľudí viac ako v rovnakom období minulého roka. S odvolaním sa na matričný úrad o tom v pondelok (26. 7.) informoval Denník Gazeta Prawna, podľa ktorého ide o dôsledok pandémie koronavírusu.

Za prvých 28 týždňov roka zomrelo 285 000 ľudí, zatiaľ čo v porovnateľnom období vlani poľské úrady evidovali 224 000 úmrtí.

Najväčší rozdiel je viditeľný na vrchole jarnej vlny pandémie, na prelome marca a apríla, kedy týždenne zomieralo viac ako 13 000 ľudí, upozorňuje denník. Dodáva, že táto štatistika zahŕňa všetky úmrtia, nie len tie na covid. To je o 5 000 ľudí viac ako pred rokom.

Len v súvislosti s covidom je v tomto období evidovaných vyše 700 úmrtí denne, píše denník a podotýka, že jarná vlna pandémie sa ukázala byť podobne smrtiaca ako tá jesenná.

Keby sa trend z prvej polovice roka zachoval, ročný počet úmrtí by bol katastrofálne vysoký, uvádza Gazeta Prawna. Situácia sa v poslednom čase zlepšuje, počet úmrtí klesol na vlaňajšiu úroveň a pohybuje sa okolo 7 500 týždenne.

Minulý týždeň však začal stúpať počet nových prípadov, ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo 20-percentný nárast.

Na očkovanie motivujú lotériou

Počet zaočkovaných proti koronavírusu v krajine nie je podľa denníka zatiaľ príliš optimistický a záujem o očkovanie klesá.

Na základe údajov šéfa kancelárie poľského premiéra je 56 % dospelých Poliakov buď zaočkovaných aspoň jednou dávkou vakcíny, alebo sa na očkovanie zaregistrovali.

Vláda sa preto rôznymi stimulmi snaží Poliakov motivovať, nedávno napríklad spustila lotériu, ktorej sa môžu zúčastniť zaočkovaní obyvatelia.

Agentúra PAP v pondelok informovala, že za uplynulý deň testy zistili vírus u ďalších 74 ľudí. Celkovo v krajine s približne 38 miliónmi obyvateľov ministerstvo zdravotníctva eviduje viac ako 2,8 milióna prípadov infekcie od začiatku pandémie a 75 242 úmrtí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka