Na hlavný obsah

V Potočari pochovali ďalších 19 obetí masakry v Srebrenici

Stalo sa tak v deň 26. výročia genocídy.

V Potočari pochovali ďalších 19 obetí masakry v Srebrenici
Smútiace ženy pred pohrebom novo identifikovaných obetí na pamätnom cintoríne v Potočari pri Srebrenici. (11. júla 2021) Foto: SITA/AP

Vražda viac než 8 000 moslimských mužov a chlapcov je porážkou ľudskosti. Pri príležitosti 26. výročia masakry v Srebrenici to v nedeľu (11. 7.) na twitteri uviedol chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, píše agentúra HINA.

„Pred 26 rokmi bolo pri genocíde v Srebrenici zabitých viac ako 8 000 mužov a chlapcov. Tento nezmyselný zločin je porážkou ľudskosti. Dnes vzdávame hold tisíckam nevinných Bosniakov, na ktorých nikdy nezabudneme. Chorváti sú myšlienkami s Bosnou a Hercegovinou,“ napísal Plenkovič.

„Obete tejto masakry si musíme naďalej ctiť, pripomínať a usilovať sa o toleranciu medzi ľuďmi v Bosne a Hercegovine, ako aj celej Európe, aby sa takéto zverstvá už nikdy nezopakovali,“ uviedla v stanovisku generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová.

V nedeľu na pamätnom cintoríne v Potočari pri Srebrenici pochovali ďalších 19 obetí masakry, ktorú tam spáchali bosnianskosrbské sily.

V tomto areáli tak už našlo posledný odpočinok 6 652 obetí, ktoré sa podarilo identifikovať. Ďalších viac ako 1 000 zostáva stále nezvestných.

Identifikácia pozostatkov nájdených v masových hroboch je totiž veľmi komplikovaná a nezriedka trvá celé roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet