Na hlavný obsah

V rieke Hron uhynulo rekordné množstvo rýb, vodu znečistila výroba bioplynu

Opätovné zarybnenie môže trvať roky.

V rieke Hron uhynulo rekordné množstvo rýb, vodu znečistila výroba bioplynu
Na snímke nádoby s uhynutými rybami pri Trnavej Hore neďaleko Žiaru nad Hronom. Foto: TASR

Rybári hlásia najväčší úhyn rýb v rieke Hron za uplynulých 20 rokov. Do rieky sa dostalo okolo 500 kubických metrov digestátu. Ide o organické hnojivo z bioplynky Budča. Podľa súkromnej spoločnosti haváriu spôsobil spadnutý strom pri búrke.

Od rána vyťahovali rybári v okolí Žiaru nad Hronom plné siete uhynutých kaprov, šťúk či zubáčov, a to od päťcentimetrových kusov až po takmer metrové.

,,Môžeme konštatovať, že uhynuli takmer všetky druhy rýb. Nachádzajú sa tu ryby takzvanej podhorskej zóny rieky, ktoré sú náročné na kyslík, no a práve jeho nedostatok spôsobil masívny úhyn,“ vysvetlil ichtyológ a rybársky hospodár Mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Žiar nad Hronom Richard Štencl.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Podobný úhyn rýb si miestni rybári nepamätajú. Rieku budú prečesávať ešte niekoľko dní. Škody ani počet uhynutých rýb zatiaľ vyčísliť nevedia.

Pôvodcom znečistenia je bioplynka v Budči. Na mieste sa našli stopy po silnom prúde, ako aj zvyšky zapáchajúceho kalu. Tým je takzvaný digestát, organické hnojivo, ktoré vzniká pri výrobe bioplynu a následne zelenej elektriny.

„Krajská vyšetrovateľka začala v tomto prípade trestné stíhanie pre trestný čin porušovania ochrany vôd a ovzdušia. Z pretrhnutej nádrže uniklo do vodného toku približne 500 metrov kubických digestátu,“ povedala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Banskej Bystrici Mária Faltániová.

Rybári označili incident za ekologickú katastrofu. Opätovné zarybnenie daného úseku bude podľa nich trvať roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny