Na hlavný obsah

V strane Za ľudí pokračuje spor o miesto na koaličnej rade

Kolíková tvrdí, že problém robí Remišová.

V strane Za ľudí pokračuje spor o miesto na koaličnej rade
Na snímke zľava podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová a ministerka spravodlivosti SR a podpredsedníčka Za ľudí Mária Kolíková. Foto: TASR

Ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Za ľudí Mária Kolíková si chce vydobyť miesto v koaličnej rade. Tvrdí, že poslanci, ktorí sa postavili na jej stranu, nedostávajú informácie od šéfky strany Veroniky Remišovej, ktorá ich pre súčasnú stranícku krízu ignoruje.

Koaličná rada zasadá spravidla každý pondelok večer. V užšej skupine medzi sebou rokojú predsedovia jednotlivých strán. V širšom formáte má každá strana hneď niekoľko zástupcov. Stabilných členov tvoria šéfovia poslaneckých klubov. Za SaS je to Anna Zemanová, ktorá nemá problém s tým, aby na koaličné rady chodili aj poslanci, ktorí majú bližšie k Márii Kolíkovej. 

„Kto je zo strany Za ľudí v koaličnej rade je na ich vôli, nikto nebol nikdy z koaličného stretnutia vyhadzovaný alebo posielaný preč,“ povedala pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko.

Kolíková vidí problém u Remišovej

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková však tvrdí, že problém robí predsedníčka strany Veronika Remišová.

„Tu nie je problém od koaličných partnerov. Ale formálne o tom, kto chodí na koaličnú radu, rozhoduje v našej strane predsedníčka. A pani predsedníčka od marca do dnešného dňa nesúhlasila s tým, aby sa ktokoľvek v rámci tejto frakcie zúčastňoval koaličných rád,“ uviedla Kolíková.

Remišová to chce riešiť najprv v rámci strany. Nespokojných poslancov vyzvala, aby radšej odišli.

Matovič: Trvá to dlho

Podľa koaličných partnerov by sa už situácia mala konečne vyriešiť. „Už mi to pripadá tak, že je to kto z koho a vôbec sa nepozerá na záujem ľudí a Slovenska, ale iba na to, aby jedno krídlo bolo silnejšie ako to druhé. Už by to mohlo skončiť, trvá to už veľa mesiacov,“ skonštatoval minister financií a líder hnutia OĽANO Igor Matovič.

Podobný názor má aj šéf klubu Sme rodina Peter Pčolinský. „Prvá otázka znie, koľko frakcií má dnes strana Za ľudí a druhá otázka je, či každá frakcia bude chcieť mať zastúpenie na koaličnej rade. Mne už to príde smiešne.“

Politológ Miroslav Řádek hovorí, že strana exprezidenta Andreja Kisku je na pokraji zániku. „Je tam príliš veľa osobností, ktoré majú líderské ambície, ale nie schopnosti,“ zhodnotil.

Rošáda so Žitňanskou?

Miesto na koaličnej rade by si frakcia okolo Márii Kolíkovej mohla vydobyť aj odvolaním predsedníčky klubu Jany Žitňanskej, ak by si na jej miesto dosadila vlastného človeka. Tá spolu s Jurajom Šeligom, ktorý tiež prejavil záujem o stoličku predsedu, stoja v akomsi medzipriestore. Neprikláňajú sa k žiadnej strane, no tiež žiadajú snem.

Kolíková by zo Žitňanskej chcela urobiť podpredsedníčku parlamentu. Miesto, ktoré patrí strane Za ľudí, je totiž pre krízu už istý čas prázdne. Jana Žitňanská by však svoju prípadnú kandidatúru chcela riešiť najprv v rámci strany.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko