Na hlavný obsah

V Sydney sa sprísnia opatrenia proti šíreniu koronavírusu

Zaznamenávajú viac ako 100 prípadov denne.

V Sydney sa sprísnia opatrenia proti šíreniu koronavírusu
Na snímke žena kráča po prázdnej ulici v centre Sydney, ktorá býva zvyčajne plná ľudí Foto: TASR/AP

Austrálske mesto Sydney a jeho okolie čaká ďalšie sprísnenie protikoronavírusových opatrení. Rozhodla o tom v sobotu (17. 7.) vláda Nového Južného Walesu, ktorého je Sydney metropolou.

Podľa premiérky tohto austrálskeho štátu Gladys Berejiklianovej pandemické pravidlá, ktoré v oblasti platia od 26. júna síce viedli k stabilizácii šírenia koronavírusu, nie sú ale dostatočné na výraznejšie zníženie počtu nových infekcií, uviedla agentúra AFP.

V Sydney a okolí, kde žije vyše šesť miliónov ľudí, budú musieť zatvoriť obchody s tovarom, ktorý nepovažujú za nevyhnutný.

Obyvatelia v niektorých častiach mesta nesmú opustiť svoju štvrť, ak nedochádzajú za prácou v zdravotníctve či inom kľúčovom sektore. Zatvoria tiež stavby, pretože práve medzi stavebnými robotníkmi úrady zaznamenali silné šírenie nákazy.

V Novom Južnom Walese pribúda cez 100 prípadov denne. Za posledných 24 hodín zomrel v súvislosti s covidom jeden človek. Podľa vládnych predstaviteľov treba zaviesť prísne opatrenia, keď je šírenie nákazy relatívne obmedzené, aby uzávierka trvala čo najkratšie.

Austrália vďaka prísnym opatreniam a uzavretiu hraníc veľmi dlho zvládala pandémiu lepšie ako väčšina ďalších vyspelých štátov. Uzávery, rýchle dohľadávanie kontaktov a dodržiavanie rozostupov pomohli Austrálii potlačiť predchádzajúce šírenie nákazy.

Počas epidémie krajina zaznamenala 31 800 prípadov nákazy a 913 úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19. Naopak, tempo očkovania je pomalé. Obe dávky vakcíny proti covidu dostala len desatina populácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet