Na hlavný obsah

V zelených okresoch nebude pri športových podujatiach do 100 osôb potrebný test

Konzílium odborníkov vypočulo športovcov.

V zelených okresoch nebude pri športových podujatiach do 100 osôb potrebný test
Ilustračná foto. Foto: TASR

Ak sa športové podujatie bude konať v zelenom okrese a v počte do 100 osôb, účasť športovcov a členov realizačného tímu nemusí byť podmienená negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Zmena bude súčasťou najbližšej aktualizácie vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR k organizácii hromadných podujatí.

V žltých a horších okresoch je záujem ponechať rovnaké podmienky ako doteraz, teda povinnosť pravidelného testovania športovcov. Tí, ktorí spĺňajú definíciu plne zaočkovanej osoby, alebo sú do 180 dní po prekonaní ochorenia, či osoby do 12 rokov, nemusia podstupovať testovanie na COVID-19.

Pozrite si reportáž RTVS, ktorú pripravila Veronika Čokinová:

Vyplýva to z rokovania konzília odborníkov aj za účasti štátneho tajomníka ministerstva školstva Ivana Husára a poverených osôb z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Podmienkou zelený okres a účasť do 100 osôb

Odborníci sa na stretnutí dohodli na výnimke z povinného testovania pre športové podujatia, podmienkou je počet účastníkov menej ako 100 osôb na podujatie a zelená fáza Covid automatu.

„Argumentovali sme porovnávaním s opatreniami pri iných spoločenských podujatiach, kde sa zhromažďuje viac ľudí či u už ide o kultúrne alebo spoločenské udalosti,“ uviedol v tlačovej správe štátny tajomník pre šport Ivan Husár.

V dohľadnom čase sa toto uvoľnenie opatrení pre šport premietne aj do vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR. Husár zároveň naďalej vyzýva nadšencov športu k zodpovednému správaniu.

„Len spoločnými silami dokážeme zvládnuť tretiu vlnu pandémie tak, aby sme neohrozili šport. Všetci si prajeme vrátiť sa čo najskôr k bezproblémovému režimu či už športových, tréningových alebo súťažných aktivít,“ doplnil Husár s tým, že jedinou cestou, ako to dosiahnuť je očkovanie. Zníži sa tak riziko ťažkého priebehu ochorenia COVID-19, ale aj prenosu vírusu.

Šport sa môže nadýchnuť

„Je dobrou správou, že náš spoločný apel s koaličnými kolegami z hnutia OĽANO bol vypočutý. Naším cieľom bolo odstrániť diskrimináciu v pravidlách, ktoré boli nepochopiteľné a prísne. Šport na Slovensku sa tak aj týmto rozhodnutím môže nadýchnuť,“ uviedol podpredseda Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Radovan Sloboda (SaS).

„Toto rozhodnutie bude mať v prvom rade pozitívny dopad najmä na mládežnícke a regionálne športové podujatia,“ doplnil s tým, že zároveň apeluje na zodpovednosť, očkovanie a dodržiavanie všetkých epidemiologických pravidiel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko