Na hlavný obsah

Vakcína z Talianska má po dvoch dávkach úspešnosť 99 %. Čaká ju posledná fáza štúdií

Vážne vedľajšie účinky sa nevyskytli.

Vakcína z Talianska má po dvoch dávkach úspešnosť 99 %. Čaká ju posledná fáza štúdií
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vakcína proti covidu-19, ktorú vyvinula talianska farmaceutická spoločnosť ReiThera, má podľa predbežných výsledkov účinnosť po prvej dávke 93 % a po druhej 99 %.

Informovala o tom v pondelok (12. 7.) agentúra ANSA. Výsledky vychádzajú z druhej fázy klinických štúdií a firma sa teraz chystá začať tretiu – záverečnú fázu štúdií.

Testovanie vakcíny firmy ReiThera sa začalo v marci v 24 zdravotníckych centrách v Taliansku. Klinických štúdií sa zúčastnilo 917 dospelých dobrovoľníkov, z toho štvrtinu tvorili seniori starší ako 65 rokov.

Podľa tlačovej správy firmy ReiThera znášali dobrovoľníci vakcínu dobre po prvej dávke a ešte lepšie po tej druhej. Vedľajšie účinky boli väčšinou mierne alebo stredné a trvali len krátko. Išlo o bolesť v mieste vpichu, únavu, bolesť svalov či hlavy. Vážne prípady sa nevyskytli.

Šesťdesiatmiliónové Taliansko začalo s očkovaním vlani koncom decembra, ako ostatné krajiny EÚ. Doteraz aplikovalo asi 57,6 miliónov dávok očkovacej látky schválenej Európskou agentúrou pre lieky (EMA).V Taliansku plne zaočkovali zatiaľ 23,8 miliónov ľudí, čo je 44 % populácie nad 12 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet