Na hlavný obsah

Vakcíny od Pfizer/BioNTech a AstraZeneca sú rovnako účinné aj proti delte, ukázala štúdia

Opiera sa o reálne dáta z Anglicka, nie iba odhady.

Vakcíny od Pfizer/BioNTech a AstraZeneca sú rovnako účinné aj proti delte, ukázala štúdia
Na snímke vľavo očkovacia látka konzorcia Pfizer/BioNTech a vpravo AstraZeneca. Foto: TASR/AP/koláž RTVS

Dve dávky vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech alebo od AstraZeneca sú takmer rovnako účinné proti variantu delta ako proti pôvodnému variantu alfa.

Vyplýva to zo štúdie publikovanej v prestížnom akademickom časopise New England Journal of Medicine. Informovala o tom agentúra Reuters.

Dve dávky očkovacej látky od Pfizer/BioNTech majú v kontexte variantu delta 88-percentnú účinnosť. Dve dávky od AstraZeneca majú 67-percentnú účinnosť, uvádzajú vedci.

Autori štúdie pri výpočtoch použili dáta od Anglického úradu pre verejné zdravie (PHE). Jedna dávka vakcíny proti nákazlivejšiemu variantu delta podľa nich nestačí.

Najnovšia štúdia, podľa Reuters, potvrdzuje hlavné zistenia vydané PHE v máji tohto roka.

„Po podaní dvoch dávok vakcíny boli pri variante delta zaznamenané iba mierne rozdiely v účinnosti vakcín v porovnaní s variantom alfa,“ uvádzajú vedci.

Agentúra Reuters pripomína, že štúdia sa opiera o reálne dáta z Anglicka a nie o teoretické odhady. Zo zistenia odborníkov vyplýva, že jedna dávka dvojdávkovej vakcíny pred deltou neochráni.

V takomto prípade má očkovacia látka od Pfizer/BioNTech len 36-percentnú účinnosť. Jedna dávka od AstraZeneca poskytuje človeku len zhruba 30-percentnú účinnosť.

„Naše zistenia o zníženej účinnosti po prvej dávke by mali podporiť snahu o úplné zaočkovanie dvoma dávkami,“ uviedli autori štúdie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko