Na hlavný obsah

Van Aert víťazom 11. etapy TdF, Sagan nabral výraznú stratu

Pogačar má na čele veľký náskok.

Van Aert víťazom 11. etapy TdF, Sagan nabral výraznú stratu
Belgický cyklista Wout Van Aert po triumfe v 11. etape na Tour de France. Foto: SITA/AP

Belgický cyklista Wout van Aert z tímu Jumbo-Visma triumfoval v stredajšej (7. 7.) 11. etape 108. ročníka Tour de France. Za ním prišli do cieľa jazdci tímu Trek-Segafredo, Francúz Kenny Elissonde a Holanďan Bauke Mollema.

Obhajca celkového prvenstva Tadej Pogačar zo Slovinska (UAE-Team Emirates) finišoval štvrtý a na čele priebežného poradia má pred najbližšími prenasledovateľmi už vyše päťminútový náskok.

Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v náročnej horskej etape s dvoma stúpaniami na Mont Ventoux mieril do cieľa s výraznou stratou.

Van Aert, ktorý v utorňajšej šprintérskej etape obsadil 2. miesto, zdolal trať dlhú 198,9 km za 5:17:43 h. Elissonde s Mollemom mali stratu 1:14 min. Pre 26-ročného Belgičana to je štvrté individuálne etapové víťazstvo na Tour de France a 23. v profesionálnej kariére.

Cyklisti až dvakrát museli zdolať slávny kopec Mont Ventoux. Zatiaľ čo prvýkrát išlo o stúpanie prvej kategórie, druhý výjazd patril do najvyššej kategórie HC a 15,7 km úsek mal miestami až 10-percentné stúpanie.

Po necelých 30 km sa etapa a napokon aj celá Tour skončila pre Nemca Tonyho Martina (Jumbo-Visma), odstúpil po páde, pri ktorom si poranil tvár a nohu.

Približne 37 km pred cieľom sa pri druhom výstupe na Mont Venotux osamostatnil Elissonde, po čase ho začali stíhať Julian Alaphilippe, Van Aert a Mollema.

Van Aert sa zbavil Alaphlippea aj Mollemu a čoskoro predstihol aj Ellisondea. Alaphlippea neskôr pohltila skupina favoritov vrátane Pogačara, Kolumbijčana Rigoberta Urana (EF Education-Nippo) a Dána Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma).

Trojica finišovala pospolu a patria jej prvé tri miesta v celkovej klasifikácii. Problémy mal Austrálčan Ben O’Connor (AG2R Citroën), ktorý sa prepadol z druhej pozície priebežného poradia.

Vo štvrtok je na programe 12. etapa, 159,4 km povedie zo Saint Paul Trois Chateaux do Nimes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport