Na hlavný obsah

Variant koronavírusu delta tvorí v Česku až 80 percent prípadov

Odhalili aj jeden prípad variantu delta plus.

Variant koronavírusu delta tvorí v Česku až 80 percent prípadov
Odberové testovacie miesto v Liberci. Foto: ČTK/Radek Petrášek

Podľa výsledkov z posledných dvoch týždňov sa v Českej republike šíri prevažne variant koronavírusu delta, pôvodne známy ako indický. Tvorí 70 až 80 percent zo všetkých pozitívnych prípadov. Informovala o tom v pondelok (19. 7.) hovorkyňa Štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová.

Okrem toho odborníci zachytili v Juhomoravskom kraji aj jeden prípad nového variantu delta plus, ktorým sa infikovala tridsaťročná žena.

„Na základe výsledkov z hlásených údajov z celej republiky za posledné dva týždne je možné povedať, že variant delta celoplošne dominuje, a to na 70 až 80 percent. Najnovšie sa zachytil aj výskyt variantu delta plus v Juhomoravskom kraji. Ide o jediný prípad v ČR,“ povedala hovorkyňa.

V Česku sa začiatkom roka začala šíriť britský variant, po novom označovaný ako alfa. V súčasnosti tvorí už len asi desatinu prípadov, tvrdí Čechová.

Laboratóriá v ČR za posledné dva týždne preskúmali 1 405 pozitívnych vzoriek, pri ktorých určovali príslušnosť k jednotlivým variantom. Variant delta plus sa po prvýkrát v Európe objavil v apríli v Spojenom kráľovstve a dovedna ho potvrdili len pri 196 vzorkách po celej Európe.

Podľa hovorkyne sa delta variant najčastejšie vyskytuje v Poľsku a Portugalsku a dodala, že vedci zatiaľ údaje o správaní sa tohto variantu nepublikovali. Nie je teda jasné, či je nákazlivejší než delta a či má ochorenie ťažší priebeh.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet