Na hlavný obsah

Vedci súhlasia s konštatovaním Ústavného súdu. Jedna dávka vakcíny na ochranu nestačí

Pred delta variantom chráni jedna dávka len na zhruba 30 %.

Vedci súhlasia s konštatovaním Ústavného súdu. Jedna dávka vakcíny na ochranu nestačí
Zdravotníčka naťahuje z ampulky do injekčnej striekačky vakcínu. Foto: TASR/AP

Ústavnému súdu prekáža, že podľa vyhlášky úradu verejného zdravotníctva sa za plne očkovaného považuje aj človek po prvej dávke vakcíny proti koronavírusu. Konštatoval to v písomnom odôvodnení o pozastavení vyhlášky. Takto zaočkovaní majú podľa vyhlášky na mesiac výnimku a nemusia ísť do karantény po vstupe na Slovensko.

S konštatovaním súdu súhlasia aj vedci, keďže delta variant je agresívnejší a požadovaná imunitná odpoveď sa dostaví až podaním druhej dávky.

Ústavný súd sa odvoláva aj na vedecké poznatky, na základe ktorých uvádza, že osoba bezprostredne po aplikácii prvej dávky očkovacej látky nemá ešte vytvorené protilátky.

Po prvej dávke ochrana len okolo 30 %

Najnovšie zahraničné štúdie, ktoré poukazujú na silu delta variantu, tvrdia,  že je potrebné dodržať očkovací plán. Pri tejto mutácii je ochrana po prvej dávke okolo 30 %, no pri druhej dávke najmä mRNA vakcín, akými sú Pfizer a Moderna, je imunitná odozva od 64 po 88 %.

„Práve preto v krajinách, kde je výrazná zaočkovanosť, ako napríklad Izrael, Veľká Británia alebo USA, síce delta spôsobuje nárast infikovaných, ale nie až tak signifikantný nárast hospitalizovaných a úmrtí,“ povedal pre Rádiožurnál na Rádiu Slovensko vedec Pavol Čekan.

Prechodné obdobie malo dať ľuďom čas na druhú dávku

Imunitná odpoveď, ktorá sa dá zmerať napríklad protilátkami, nenapovie veľa o tom, do akej miery je človek chránený. Na základe čoho je možné sa orientovať, je účinnosť vakcín po podaní prvej dávky. Konštatuje to virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied.

Z britskej štúdie vyplýva, že účinnosť prvej dávky vakcín proti symptomatickému ochoreniu v prípade indického delta variantu je asi 35 % v porovnaní s britským alfa variantom, kde je asi 49 %

„Z tohto pohľadu má stanovisko Ústavného súdu svoju logiku. To, ako to bolo myslené, bolo vlastne len nejaké prechodné obdobie, aby ľudia mali čas dostať aj druhú dávku. Ale tomuto zdôvodneniu Ústavného súdu sa de facto nedá čo vytknúť,“ poznamenal Klempa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko