Na hlavný obsah

Vedúcej tímu inšpekcie, ktorý vyšetruje podozrenia v NAKA, pozastavili činnosť

Šéf inšpekčnej služby ju poslal aj na detektor lži.

Vedúcej tímu inšpekcie, ktorý vyšetruje podozrenia v NAKA, pozastavili činnosť
Ilustračná snímka - policajti Národnej kriminálnej agentúry. Foto: SITA/Polícia SR

Dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) Peter Scholtz zastavil činnosť vedúcej tímu ÚIS, ktorý sa zaoberá údajným manipulovaním vyšetrovania veľkých káuz, ako sú Očistec, Judáš či Božie mlyny, zo strany Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

Ide o vyšetrovateľku Dianu Santusovú.

Ako vo štvrtok (22. 7.) informovala Barbara Túrosová, hovorkyňa ministerstva vnútra, Scholz tak urobil pre množiace sa pochybnosti o činnosti špecializovaného tímu inšpekcie. Ten úrad zriadil na prešetrenie podozrení zneužívania právomocí príslušníkov NAKA.

Šéf ÚIS „považuje za nevyhnutné pozastaviť činnosť vedúcej tímu ÚIS v uvedenom tíme do času, kým sa jednoznačne nepotvrdí, alebo nevyvráti opodstatnenosť vzniknutých pochybností“.

Scholz tiež požiadal o jej vyšetrenie na detektore lži. Činnosť špecializovaného tímu nie je pozastavená.

„Úrad inšpekčnej služby musí byť absolútnou garanciou a autoritou pri dohľade nad zákonnosťou postupov príslušníkov Policajného zboru. Akékoľvek spochybňovanie práce inšpekcie je absolútne neprípustné, preto bolo nevyhnutné a potrebné prijať všetky uvedené opatrenia. Peter Scholtz chce usilovať o prinavrátenie dôveryhodnosti ÚIS, rovnako ako chrániť príslušníkov ÚIS pred dezinformáciami a pokusmi o diskreditáciu,“ uviedla Túrosová.

Stanovisko prokurátora

Bratislavský krajský prokurátor Rastislav Remeta označil odvolanie vedúcej tímu inšpekcie za viac ako neštandardné.

„Dnešné (štvrtkové, pozn. red.) odvolanie vedúcej špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby, ktorý je tvorený vyšetrovateľmi Úradu inšpekčnej služby a vyšetrovateľmi Národnej kriminálnej agentúry Prezídia PZ, je možné považovať za viac ako neštandardné, keďže dozorový prokurátor v postupe vyšetrovateľky nezistil žiadne procesné pochybenie, ktoré by odôvodňovalo prijatie príslušných opatrení,“ uviedol vo vyhlásení.

V stanovisku zároveň vyjadril obavy, že táto skutočnosť môže mať negatívny vplyv na ďalší priebeh vyšetrovania, keďže vyšetrovací spis má doposiaľ viac ako 3 000 strán.

„Uznesenie vyšetrovateľa špecializovaného tímu o vznesení obvinenia z 20. júla 2021 trom civilným osobám preskúmal dozorový prokurátor Krajskej prokuratúry Bratislava a na podklade vyšetrovacieho spisu konštatoval jeho zákonnosť a odôvodnenosť,“ priblížil Remeta.

Dozorový prokurátor dňa 21. júla 2021 vo večerných hodinách tiež podal návrh na vzatie obvineného Dömötöra do väzby z dôvodov útekovej, kolúznej a preventívnej väzby.

Obvinený Dömötör sa k spáchaniu trestného činu, ktorý sa mu kladie za vinu, priznal.

„Zároveň považujeme za neštandardné, že zo strany Prezídia Policajného zboru došlo k prerušeniu prebiehajúceho zásahu pri zadržiavaní obvinených osôb, v dôsledku čoho sú dvaja obvinení na úteku a je po nich vyhlásené pátranie,“ uzavrel Remeta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko