Na hlavný obsah

Vesmírna loď spoločnosti Virgin Galactic úspešne absolvovala svoj testovací let

Na palube je aj majiteľ firmy Richard Branson.

Vesmírna loď spoločnosti Virgin Galactic úspešne absolvovala svoj testovací let
Majiteľ spoločnosti Virgin Galactic Richard Bransaon. Foto: SITA/AP

Vesmírna loď spoločnosti Virgin Galactic so zakladateľom firmy Richardom Bransonom na palube v nedeľu 11. júla úspešne absolvovala svoj prvý skúšobný let s kompletnou šesťčlennou posádkou.

Angličan Branson sa do vesmíru pozrel týždeň pred svojimi 71. narodeninami.

Počas letu sa loď VSS Unity dostala za hranicu vesmíru, uviedla firma, ktorá chce od budúceho roka dopravovať na hranicu vesmíru turistov.

Nedeľňajší let je považovaný za míľnik súťaženia v rodiacej sa lukratívnej vesmírnej turistike.

Na 20. júla svoj let do vesmíru v lodi New Shepard naplánoval Bransonov hlavný konkurent a zakladateľ spoločnosti Blue Originm, sedemdesiatpäťročný Američan Jeff Bezos.

„Sedemnásť rokov tvrdej práce, aby sme sa dostali takto ďaleko,“ povedal Branson, keď gratuloval svojmu tímu po úspešnom dokončení letu.

Branson sa stal prvým človekom, ktorý letel vo vlastnej vesmírnej lodi a druhým sedemdesiatnikom, ktorý sa vydal do vesmíru. Tým prvým bol v roku 1998, vo svojich 77 rokoch, astronaut John Glenn.

K testovaciemu letu vesmírna loď odštartovala po 16.30 h SELČ z kozmodrómu Spaceport America v americkom štáte Nové Mexiko a zhruba o hodinu neskôr tam stroj aj pristál. Pôvodne bol štart naplánovaný na 15.00 h SELČ, pre počasie bol však o hodinu a pol odložený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet