Na hlavný obsah

Viac ako polstoročie bol basgitaristom ZZ Top. Zomrel Dusty Hill

Svet navždy opustil v spánku.

Viac ako polstoročie bol basgitaristom ZZ Top. Zomrel Dusty Hill
Na snímke basgitarista americkej rockovej skupiny ZZ Top Dusty Hill. Foto: TASR/AP

Vo veku 72 rokov zomrel americký hudobník Dusty Hill, ktorý bol viac ako 50 rokov basgitaristom rockovej kapely ZZ Top. Podľa magazínu Rolling Stone to vo štvrtok (29. 7.) oznámili zvyšní dvaja členovia tohto texaského tria Billy Gibbons a Frank Beard. Ich kolega podľa vyhlásenia skupiny zomrel v spánku u seba doma v Houstone.

„Budeš nám veľmi chýbať, amigo,“ uviedli spevák a bubeník. Ich zosnulý kolega sa narodil 19. 5. 1949 v meste Dallas ako Joseph Michael Hill. S Gibbonsom a Beardom sa spojil tesne pred dokončením prvej platne ZZ Top a zostava kapely už sa odvtedy až do posledných albumov a turné nezmenila.

„Nám a nespočtu fanúšikov po celom svete bude chýbať tvoja spoľahlivosť, tvoja dobrácka povaha a tvoje neochvejné odhodlanie dodávať ´ Topu ´ ten monumentálny podklad,“ napísali Gibbons a Beard.

Časopis Rolling Stone napísal, že Hill začal na basgitare hrať ako 13-ročný. Pred niekoľkými rokmi v rozhovore uviedol, že na rozdiel od „väčšiny basákov“ nezačal s klasickou gitarou, ale ako spevák.

Kapela ZZ Top vydala svoj prvý štúdiový album v roku 1971 a na konte ich má celkovo 15, vo svojej tvorbe kombinuje hard rock, blues rock alebo takzvaný južanský rock. V roku 2004 uviedli trio do rokenrolovej siene slávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet