Na hlavný obsah

Víťazom 7. etapy na Tour po skvelom úniku Slovinec Mohorič

Peter Sagan zaostal.

Víťazom 7. etapy na Tour po skvelom úniku Slovinec Mohorič
Cyklistický pelotón počas 7. etapy Tour de France. Foto: TASR/AP

Víťazom 7. etapy na etapových pretekoch Tour de France sa v piatok (2. 7.) stal po úspešnom úniku slovinský cyklista Matej Mohorič z tímu Bahrain Victorious. Slovenský jazdec Peter Sagan z Bory-hansgrohe sa v kopcovitej etape neobjavil v popredí výsledkovej listiny.

Druhú priečku obsadil v etape s dĺžkou 249,1 km z Vierzonu do Le Creusot Belgičan Jasper Stuyven z Treku-Segafredo s odstupom 1:20 min, tretí skončil Dán Magnus Cort z EF Education-Nippo s mankom 1:47 minúty. V rovnakom čase prišiel do cieľa na 4. mieste Holanďan Mathieu van der Poel z Alpecinu-Fenix, ktorý si tak upevnil vedenie v súťaži o žltý dres pre priebežne vedúceho pretekára.

Najdlhšia etapa za 23 rokov

Cyklisti v piatok absolvovali najdlhšiu etapu na Tour de France za uplynulých 23 rokov. Úvodná polovica trate mala rovinatý charakter, v druhej časti už boli kopce, iba úplný záver bol opäť na rovine. Pri takmer bezvetrí sa dlho nedarilo vytvoriť únik dňa. Až po hodine boja a približne 50 km po štarte sa oddelila 29-členná skupina.

Z prvej dvadsiatky priebežného poradia na štarte v nej boli štyria jazdci. Van der Poel v žltom tričku, tretí Wout van Aert z Jumbo-Visma, jedenásty Kasper Asgreen z Deceunincku-QuickStep a devätnásty Vincenzo Nibali z Treku-Segafredo. Peter Sagan sa do úniku nedostal, Bora-hansgrohe mala vpredu ako jediného Patricka Konrada.

Cavendish zobral body na prémii

Situácia nevyhovovala hlavne tímu UAE Team Emirates s priebežne druhým Tadejom Pogačarom, no napriek tomu sa náskok vedúcej skupiny natiahol až na vyše sedem minút.

V úniku bol aj vedúci muž bodovacej súťaže Mark Cavendish z Deceunincku-QuickStep a na rýchlostnej prémii v polovici trate mu nikto nekomplikoval život. Pripísal si tak na konto 20 bodov a upevnil si prvenstvo v boji o zelený dres.

Mohorič dotiahol únik do konca

Na trati bolo pripravených päť vrchárskych prémií a Mohorič od prvého príchodu do kopcov začal zreteľne demonštrovať, že má záujem obliecť si nasledujúci deň bodkovaný dres. Ako prvý prešiel slovinský majster kótou na prvých dvoch prémiách štvrtej kategórie a následne i na prémii tretej kategórie.

Pri výstupe na najvyšší bod trate, ktorým bol 5,7 km dlhý Signal d’Uchon s priemerným sklonom 5,6 % sa ocitol Mohorič na čele osamotený 18 km pred cieľom s viac ako minútovým náskokom. Ten už v závere nestratil.

Van der Poel si udržal celkové vedenie o 30 sekúnd pred van Aertom. Pogačar v priebežnom hodnotení klesol z druhej na 5. priečku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport