Na hlavný obsah

Víťazom 9. etapy TdF sa stal O´Connor, Pogačar ostáva v žltom

Sagan do bojov o popredné priečky nezasiahol.

Víťazom 9. etapy TdF sa stal O´Connor, Pogačar ostáva v žltom
Na snímke austrálsky cyklista O'Connor. Foto: TASR/AP

Austrálsky cyklista Ben  O´ Connor sa stal víťazom 9. horskej etapy Tour de France. Člen tímu AG2R Citroën triumfoval na 145 km dlhej trati z Cluses do lyžiarskeho strediska Tignes s náskokom 5:08 min pred Talianom Mattiom Cattaneom. Tretí skončil Cattaneov krajan Sonny Colbrelli. Slovinec Tadej Pogačar si udržal žltý dres pre lídra celkového poradia. Slovenský jazdec Peter Sagan nebojoval o popredné priečky.

Na trase 9. etapy museli pretekári prejsť cez viac ako štyritisíc výškových metrov a absolvovať náročné 21 km dlhé cieľové stúpanie. Hneď od úvodu nebola núdza o úniky. Ako prví to skúšali Harry Sweeny a Davide Ballerini, no ešte pred prvou horskou prémiou Côte de Domancy ich pelotón pohltil. Stošestnásť kilometrov pred cieľom sa na čele vytvorila 43-členná skupina, ktorej súčasťou boli Guillaume Martin, Julian Alaphilippe, Nairo Quintana či Jakob Fuglsang.

Tesne pred prvou rýchlostnou prémiou sa vedúca skupina rozdelila na dve časti. Vpredu zostali Alaphilippe, Colbrelli, Michael Matthews, Dylan Teuns, Stefan Küng a Christopher Juul-Jensen. Na Praz-Sur-Arly dorazil ako prvý Colbrelli, ktorý si pripísal 20 bodov, druhý finišoval Matthews. Hneď po prémii sa vedúca šestka vrátila do početnej skupiny, ktorá si vypracovala vyše trojminútový náskok. Sedem kilometrov pred vrcholom Col des Saisies zaútočil Wout Poels. Získal desať bodov, keď o pár centimetrov zdolal Quintanu a upevnil si pozíciu lídra vrchárskej súťaže. Kolumbijčan následne pokračoval v sólojazde, tá však nemala dlhé trvanie.

Pogačar šiesty

Quintanu dostihla pätica Poels, Michael Woods, Ben O’Connor, Sergio Higuita, Lucas Hamilton. Vedúca skupina začala stúpať na Col du Pre – prvú prémiu mimoriadnej kategórie tzv. hors. Quintana 1,5 km pred prémiou vystupňoval tempo, prišiel si po 20 bodov a na čele vrchárskej súťaže predstihol Poelsa. O´Connor sa virtuálne obliekol do žltého dresu. Pogačar totiž jazdil v hlavnom pelotóne s vyše osemminútovou stratou. Quintana vyhral aj prémiu na Cormet de Roselend pred svojím krajanom Higuitom a O’Connorom, vedúce trio malo takmer dvojminútový náskok pred osamoteným Woodsom.

Dlhý zjazd z Cormet de Roselend na mokrej vozovke najlepšie zvládol Higuita. O´Connor začal strácať, no postupne sa dotiahol na Kolumbijčanov. Quintana pred záverečným stúpaním na Montee de Tignes dostal krízu a vypadol z boja o etapové prvenstvo. Sedemnásť kilometrov pred cieľom O´Connor nasadil k rozhodujúcemu trháku, odpútal sa od Higuitu a prišiel si po prvý etapový vavrín na Tour. V celkovom poradí sa posunul na druhé miesto o 2:01 min za Pogačara, ktorý bol v nedeľu šiesty.    

Roglič a Van der Poel von

Pred 9. etapou odstúpili z pretekov Slovinec Primož Roglič a Holanďan Mathieu van der Poel. Rogliča vyradili zranenia po dvoch pádoch, ktoré utrpel v úvodných troch etapách. Vyšetrenia síce neodhalili zlomeniny, no utrpel početné pomliaždeniny a škrabance, najmä na ľavej strane. Roglič patril k favoritom na podujatí po vlaňajšom druhom mieste. Po ťažkých pádoch sa však objavili špekulácie, či dokáže preteky vôbec dokončiť.

Van der Poel figuroval pred 9. etapou na treťom mieste v bodovacej súťaži a šesť dní strávil v žltom drese pre lídra pretekov, no pred nasledujúcimi horskými etapami dal prednosť príprave na olympijské hry. Podľa agentúry AFP chce v Tokiu dať prednosť svojej obľúbenej horskej cyklistike.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport