Na hlavný obsah

Vláda neuvažuje o povinnom očkovaní. Lengvarský poprel dezinformácie

Koaličná rada rokuje o výhodách pre zaočkovaných.

Vláda neuvažuje o povinnom očkovaní. Lengvarský poprel dezinformácie
Na snímke minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) vo štvrtok (1. 7.) ubezpečil občanov, že vláda nezavedie povinné plošné očkovanie. „Chcel by som všetkých ubezpečiť, že tomu tak nie je a ani nebude,“ vyhlásil v súvislosti s návrhom novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.

Ten v stredu (30. 6.) schválila vláda, parlament má o ňom rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Z návrhu vyplýva, že Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR by mal pri tvorbe protipandemických opatrení prihliadať na digitálny COVID preukaz, ktorý informuje, či osobu zaočkovali proti covidu, negatívne testovali alebo ochorenie prekonala.

Čiže sa rozšíri zoznam aktivít, pri ktorých sa budú COVID preukazy kontrolovať. Napríklad do reštaurácií či na verejné podujatia sa dostanú iba tí, ktorí sú zaočkovaní, alebo sa preukážu negatívnym PCR testom. Ten si budú musieť hradiť sami.

S týmto na prekvapenie koaličných partnerov nesúhlasí hnutie Sme rodina.

Šipoš: Sme rodina podľahla tlaku antivaxerov

Sme rodina vo štvrtok deklarovala, že nebude hlasovať za návrh zákona, ktorý by vstup do prevádzok podmieňoval očkovaním. Z tohto dôvodu sa zišla koaličná rada.

„Na ľudí, ktorí sa dať zaočkovať nechcú, nemôžeme vyvíjať nátlak v podobe neustálej povinnosti preukazovania sa testami, ktorých vykonanie je spoplatnené, alebo ich znevýhodňovať inými spôsobmi, ktoré rozdeľujú spoločnosť,“ vyhlásilo hnutie vo štvrtkovom stanovisku.

„Je nám ľúto, že náš koaličný partner Sme rodina začal trošku zavádzať a podľahol tlaku antivaxerov,“ povedal predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš s tým, že koaličnému partnerovi aktuálne vysvetľujú, že nie je dôvod na obavy.

Vláda podľa Matoviča neuvažuje o štátnej karanténe

Premiér Eduard Heger (OĽANO) zdôraznil, že s pripravovaným návrhom zákona súhlasili na v pondelok (28. 6.) na koaličnej rade všetci koaliční partneri a na rokovaní vlády ho v stredu (30. 6.) prijali všetci ministri. Takisto podčiarkol, že má ísť o motivovanie ľudí k očkovaniu, nie o povinné očkovanie.

Podľa expremiéra a ministra financií Igora Matoviča (OĽANO) je potrebné pripraviť sa v lete na príchod tretej vlny pandémie a riziko omnoho infekčnejšieho delta variantu nového koronavírusu. Vyhlásil, že vláda neuvažuje o povinnej štátnej karanténe, ale o domácej karanténe pre nezaočkovaných. To súvisí s návratom ľudí zo zahraničia naspäť na Slovensko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko