Na hlavný obsah

Vlčan: Transformácia PPA je nevyhnutnosťou na získanie trvalej akreditácie

Šéf PPA predstavil tri piliere premeny.

Vlčan: Transformácia PPA je nevyhnutnosťou na získanie trvalej akreditácie
Na snímke sprava minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan a riaditeľ Pôdohospodárskej platobnej agentúry Jozef Kiss. Foto: TASR

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽANO) považuje za dôležité, aby Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) získala trvalú akreditáciu a na jej dosiahnutie je nevyhnutná transformácia agentúy.

V stredu (14. 7.) to uviedol v spoločnosti nového riaditeľa PPA Jozefa Kissa.

PPA musí podľa Kissa na získanie trvalej akreditácie splniť celkovo 77 opatrení. S cieľom vyplniť všetky podmienky pripravili na pôde platobnej agentúry plán transformácie, ktorý Kiss zhrnul do troch bodov resp. aktuálnych priorít.

Kiss vymenoval, že prvou prioritou je modernizácia, digitalizácia a odbúranie byrokracie, druhou zabezpečenie dôveryhodnosti a treťou transparentnosť.

Označil ich za „kľúčové oblasti, ktoré nám pomôžu stransparentniť celý proces, zabezpečiť nezávislú autonómnu kontrolu nad procesmi, ktoré sú v PPA definované a zabezpečiť tak aj ľahší a jednoduchší prístup žiadateľov o podporu“.

Pod dohľadom Európskej komisie

„Problémy v tejto agentúre mali za následok, že môj predchodca musel rozhodnúť o podmienenej akreditácii,“ pripomenul Vlčan s tým, že celý proces je pod drobnohľadom Európskej komisie (EK). „Budeme na pravidelnej báze informovať ako EK, tak aj zástupcov ministerstva,“ dodal Kiss.

Riaditeľ PPA priblížil, že projekt „Zmena“ pôjde cez celú agentúru a dotkne sa všetkých útvarov, ktoré v agentúre sú. „Naším cieľom je tiež zabezpečiť odbornosť personálu, ktorý dnes máme, až na úroveň jednotlivých regiónov,“ povedal.

Kiss uviedol, že na celý proces transformácie má agentúra len pár mesiacov. „Akreditačné kritériá musíme splniť do 15. októbra. Veríme, že spoločne aj s podporou ministerstva sa nám to podarí,“ uzavrel.

Záznam celej tlačovej konferencie:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika