Na hlavný obsah

Vodca Talibanu chce nájsť cestu k politickej dohode s afganskou vládou

Zachráňme našu vlasť pred trvajúcou krízou, hovorí Achúndzáda.

Vodca Talibanu chce nájsť cestu k politickej dohode s afganskou vládou
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Líder afganského islamistického hnutia Taliban Hajbatulláh Achúndzáda v nedeľu (18. 7.) zopakoval, že je naďalej „rozhodne za politické urovnanie“ v Afganistane „bez ohľadu na postup a vojenské víťazstvá“ Talibanu v posledných dvoch mesiacoch. Informovala o tom agentúra AFP.

„Namiesto toho, aby sme sa spoliehali na cudzincov, vyriešme problémy medzi sebou a zachráňme našu vlasť pred trvajúcou krízou,“ citovala agentúra z Achúndzádovho posolstva zverejneného pri príležitosti moslimského sviatku íd al-adhá, teda sviatku obetovania.

Napriek pokračujúcej povstaleckej ofenzíve proti vládnym silám obnovili v sobotu (17. 7.) v katarskej Dóhe delegácie afganskej vlády a Talibanu rozhovory. Rokovanie, ktoré sa začalo vlani v septembri, zatiaľ uviazlo na mŕtvom bode. Achúndzáda z toho viní vládu.

„Sme z našej strany odhodlaní nájsť riešenie prostredníctvom diskusií, ale tábor, ktorý stojí proti nám, naďalej stráca čas,“ tvrdí líder povstalcov.

Ofenzívu oddiely Talibanu spustili začiatkom mája súbežne s definitívnym sťahovaním zahraničných síl, ktoré poskytovali oporu kábulskému režimu.

Pri postupe narazili oddiely Talibanu len na malý odpor a zmocnili sa rozsiahlych vidieckych oblastí a dôležitých prechodov na hraniciach s Iránom, Turkménsko, Tadžikistanom a Pakistanom. Vládne sily teraz podľa AFP kontrolujú len hlavné dopravné trasy a hlavné mestá provincií.

Vo svojom posolstve líder Talibanu spomenul aj záväzky budúceho „islamského emirátu“, ktorý podľa neho bude pri moci v Kábule. Islamský emirát bol názov režimu Talibanu, ktorý vládol v Afganistane v rokoch 1996 až 2001, kým ho vyhnala medzinárodná koalícia pod taktovkou Spojených štátov. Stalo sa tak po tom, ako Taliban odmietol odovzdať vodcu al-Káidy Usámu bin Ládina po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001.

„Chceme dobré a silné diplomatické, hospodárske a politické vzťahy so všetkými krajinami sveta vrátane Spojených štátov“ a „plne ubezpečíme susedné krajiny, región a svet, že Afganistan zo svojej pôdy nedovolí ohroziť bezpečnosť ktorejkoľvek inej krajiny,“ vyhlásil Achúndzáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet