Na hlavný obsah

Vodné delá aj slzný plyn. V Grécku protestovali proti povinnému očkovaniu

Demonštrácie zasiahli Atény aj Solún.

Vodné delá aj slzný plyn. V Grécku protestovali proti povinnému očkovaniu
Demonštrácia proti očkovaniu v Aténach. Foto: SITA/AP

Polícia v Aténach v stredu (21. 7.) použila slzný plyn a vodné delá proti demonštrantom, ktorí pred gréckym parlamentom protestovali proti očkovaniu proti koronavírusu.

Informovala o tom tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na miestnu televíziu Skai.

Podľa nej použila polícia vodné delá preto, že niekoľko demonštrantov sa dostalo veľmi blízko parlamentu. Ten začal v stredu prerokúvať vládny návrh zákona o povinnom očkovaní pre zdravotníkov a zamestnancov opatrovateľských domov.

Na aténskej demonštrácii sa podľa DPA zišlo asi 3 000 ľudí, z ktorých niektorí, podobne ako minulú stredu, držali drevené kríže či náboženské obrázky. Iní mávali gréckymi vlajkami.

Proti povinnému očkovaniu demonštrovalo v stredu približne 2 000 ľudí aj v Solúne, druhom najväčšom gréckom meste.

V nemocnici len zaočkovaní, inak pokuta

Od 16. augusta by podľa návrhu vlády malo byť povinné očkovanie proti covidu pre zamestnancov opatrovateľských domov a od 1. septembra pre zdravotníkov aj administratívny personál v štátnych aj súkromných nemocniciach a ďalších zdravotníckych zariadeniach.

Bez očkovania budú musieť ísť zamestnanci na neplatenú dovolenku.

Zamestnávateľovi, ktorý nechá pracovať nezaočkovaný personál v zdravotníctve, bude hroziť pokuta až 50 000 eur, v prípade opakovaného porušenia zákona až 200 000 eur, vyplýva z vládneho návrhu.

Grécke ministerstvo zdravotníctva pre prípad nedostatku zdravotníkov z dôvodu odmietania očkovania navrhuje trojmesačné pracovné zmluvy pre dočasný personál.

Povinným očkovaním sa grécka vláda snaží zmierniť dosahy šírenia koronavírusu. Epidemická situácia sa v krajine tento mesiac výrazne zhoršuje a pomaly sa blíži vrcholom zo začiatku apríla.

V takmer jedenásťmiliónovom Grécku najmenej jednu dávku vakcíny dostalo 52 % ľudí a plne zaočkovaných je asi 45 % obyvateľov. Lekárov je v krajine zaočkovaných 90 % a zdravotných sestier asi 73 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet