Na hlavný obsah

Vojenská zotavovňa na Šírave chátra. Oprava bude stáť milióny eur

Slúžiť má verejnosti aj na rekreácie vojakov.

Vojenská zotavovňa na Šírave chátra. Oprava bude stáť milióny eur
Ilustračné foto. Foto: RTVS

Ministerstvo obrany nepredá vojenskú zotavovňu na Zemplínskej Šírave. Pripravuje jej opravu, aby znova slúžila ako ubytovacie zariadenie pre verejnosť aj na rekreácie vojakov. Peniaze chce získať z eurofondov.

Tri roky zatvorená

V roku 2018 ministerstvo uzavrelo trojhviezdičkový hotel pri brehoch Zemplínskej Šíravy.  Prebudovať ho plánovali za sedem miliónov eur na penzión pre veteránov. 

O zámere pred troma rokmi informovala vtedajšia hovorkyňa rezortu Danka Capaková. „Penzión bude spĺňať všetky kritériá na zabezpečenie dôstojného pobytu pre ubytovaných vojnových veteránov, pričom budú môcť využívať napríklad bazén či spoločenskú miestnosť a v prípade záujmu aj rehabilitačné služby.“

Budova chátra

Stavať sa ani nezačalo, nový minister Jaroslav Naď (OĽANO) tento plán  nepodporil. Budovu však chce znova otvoriť. „Dnes chátra, ale sľubujem všetkým východniarom že zotavovňa zostane v rukách rezortu obrany,“ uviedol pre Rádio Regina.

V súčasnosti vidieť popri areáli len bežnú údržbu, žiadnych rekreantov, zarastené schody a rozpadávajúce sa časti budovy. Ročne stojí jej údržba takmer 200 000 eur. Väčšina ide na stráženie objektu.

„Došlo k čiastočnému schátraniu, je v zanedbanom stave. Je tam nevyhnutná rekonštrukcia, teraz nie je možne ho otvoriť,“ hovorí podpredseda komisie cestovného ruchu Košického samosprávneho kraja Milan Potocký. 

Milióny chcú získať z eurofondov

Prerábka bude stáť milióny eur. Tie chce ministerstvo získať z eurofondov. V súčasnosti robíme projekt a chceme, aby to bolo hodné 21. storočia. Aj z hľadiska ekológie. Na druhej strane poviem úprimne, že snáď  90% pozemkov v okolí bolo predaných úplne nezmyselne,“ dodal minister.

Pôvodná kapacita zotavovne bola 200 izieb, čím sa radila medzi najväčšie ubytovacie kapacity na Šírave. Jej opätovné otvorenie by mohlo byť aj impulzom pre rozvoj cestovného ruchu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko