Na hlavný obsah

Voľby v Moldavsku: Podľa predbežných výsledkov zvíťazila strana prezidentky Sanduovej

Sčítaných je asi 90 percent hlasov.

Voľby v Moldavsku: Podľa predbežných výsledkov zvíťazila strana prezidentky Sanduovej
Moldavská prezidentka Maia Sanduová hádže do volebnej schránky svoj hlas počas hlasovania v predčasných parlamentných voľbách v Moldavsku. Foto: TASR/AP

Nedeľné (11. 7.) predčasné parlamentné voľby v Moldavsku vyhrala podľa čiastočných výsledkov proeurópska Strana akcie a solidarity (PAS) prezidentky Maiy Sanduovej. Informujú o tom tlačové agentúry.

Po sčítaní asi 90 percent hlasov má PAS viac ako 47-percentnú podporu. Doteraz najsilnejšia socialistická strana bývalého proruského prezidenta Igora Dodona, ktorá pred voľbami spojila sily s komunistami, získala podľa čiastočných výsledkov okolo 31 percent hlasov.

Víťazstvo PAS podľa analytikov privedie Moldavsko bližšie k Európskej únii, a naopak oslabí vplyv Ruska. Sanduová, niekdajšia ekonómka Svetovej banky, pred niekoľkými dňami vyzvala voličov, aby jej prejavili znovu dôveru a hlasovali za jej stranu, pretože podľa nej v krajine nastal čas na zmenu.

„Dúfam, že dnešok bude znamenať koniec vlády zlodejov v Moldavsku,“ uviedla prezidentka na sociálnej sieti v nedeľu neskoro večer.

Dodon, ktorý je častým hosťom v Moskve, Sanduovú obviňuje, že vedie prozápadnú politiku, ktorá povedie ku kolapsu štátu. „Vyzývam vás, aby ste volili profesionálov, moldavských vlastencov a nie tých, ktorí odovzdajú Moldavsko pod kontrolu iných,“ povedal Dodon pri odovzdávaní svojho hlasu.

Podľa Rádia Slobodná Európa/Rádia Sloboda mohlo vo voľbách hlasovať asi 3,2 milióna ľudí vrátane mnohých občanov Moldavska žijúcich v zahraničí.

Táto chudobná krajina zakliesnená medzi Rumunskom a Ukrajinou v posledných rokoch čelí nestabilite a mnohým korupčným škandálom vrátane zmiznutia miliardy dolárov z bankového systému.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet