Na hlavný obsah

Von der Leyenová odsúdila sledovanie novinárov: EÚ si zakladá na slobode tlače

Je potrebné overiť to, uviedlo.

Von der Leyenová odsúdila sledovanie novinárov: EÚ si zakladá na slobode tlače
Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Foto: SITA/AP

Podľa predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej je špehovanie novinárov „absolútne neprijateľné“. Pri pondelkovej (19. 7.) návšteve Prahy sa tak vyjadrila šéfka exekutívy Únie k záverom investigatívnej práce 17 médií.

Tie tvrdia, že vlády viacerých krajín vrátane Maďarska, teda členských krajín EÚ, zneužili softvér izraelskej spoločnosti NSO Group nazvaný Pegasus na sledovanie reportérov a ďalších ľudí. Von der Leyenová dodala, že je ešte potrebné overiť, či k takémuto špehovaniu skutočne dochádzalo.

Podľa investigatívy mimovládnej organizácie Forbidden Stories so sídlom v Paríži sledovali pomocou spywaru Pegasus novinárov, politikov, ľudskoprávnych aktivistov alebo významných podnikateľov v minimálne desiatich krajinách vrátane Maďarska.

Médiá plánujú v najbližších dňoch zverejniť identity ľudí, ktorých sledovali. Sú medzi nimi vraj novinári popredných svetových médií ako je CNN, El País, The New York Times, Reuters, AFP, AP alebo Financial Times.

Von der Leyenová zdôraznila, že Európska únia si zakladá na slobode tlače a médií. Pripomenula, že práve sloboda prejavu patrí k pilierom EÚ.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet