Na hlavný obsah

„Vrátil som sa na sto percent.“ Tusk sa stal šéfom poľskej opozičnej Občianskej platformy

Jej hlavným súperom je vládna strana PiS.

„Vrátil som sa na sto percent.“ Tusk sa stal šéfom poľskej opozičnej Občianskej platformy
Na snímke Donald Tusk. Foto: TASR/AP

Doterajší šéf poľskej Občianskej platformy (Platforma Obywatelska – PO) Borys Budka v sobotu (3. 7.) symbolicky odovzdal vedenie tejto donedávna najsilnejšej opozičnej strany bývalému premiérovi a exšéfovi Európskej rady Donaldovi Tuskovi, ktorý sa vracia do poľskej politiky.

Nie je čas na vlastné ambície, keď horí dom podpaľovaný už roky. Musíme spoločne tento dom opraviť. Nikto to neurobí lepšie ako Donald Tusk, ktorý sa na moje pozvanie a prosbu vracia do poľskej politiky,“ vyhlásil Budka počas rokovania širšieho vedenia strany.

Chcem ti, milý Donald, odovzdať kormidlo, aby si nás doviedol k víťazstvu,“ dodal podľa televízie TVN 24. „Áno, vrátil som sa. Vrátil som sa na sto percent,“ vyhlásil Tusk.

Voľby zrejme v roku 2023

Sobotným gestám predchádzali podľa televízie rokovania Budku a Tuska s účasťou Rafala Trzaskowského, varšavského starostu, ktorý v minuloročných prezidentských voľbách len tesne prehral so súčasným prezidentom Andrzejom Dudom, spojencom konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (Prawo i Sprawiedliwość – PiS), ktorá pod vedením Jaroslawa Kaczyňského vládne Poľsku už druhé volebné obdobie za sebou.

Práve Tusk dokázal Kaczyňského a PiS v minulosti vo voľbách poraziť. Budúce voľby by sa v krajine mali konať v roku 2023.

Tusk objasnil, že sa vracia kvôli presvedčeniu, že krajina potrebuje Občiansku platformu „ako silu a nie ako spomienku“, pretože je nutné poraziť PiS. „Problémom nie je, že by chýbali programy, vízie a myšlienky. Dôležité je zase znovu získať vieru, že môžeme vyhrať. Nevyhrá ten, kto neverí vo vlastné sily. Nevyhrá strana, ktorá neverí v zmysel vlastnej existencie,“ zdôraznil.

Vysoká európska funkcia

V Poľsku dnes podľa neho vládne zlo. „Pusťme sa do boja s týmto zlom. To je dostatočný dôvod, ktorý nevyžaduje žiadne ďalšie vysvetľovanie,“ vyhlásil podľa denníka Gazeta Wyborcza. Obvinil tiež PiS, že sa pri moci drží za pomoci zadlžovania krajiny, zvyšovania daní a zvyšovania cien. „Kto za to zaplatí? Kaczyňski a jeho partia to nebudú. Verejný dlh budú musieť splácať naši vnuci,“ vyhlásil.

Tusk svojho času odišiel z Varšavy do Bruselu, kde v rokoch 2014 až 2019 pôsobil ako šéf Európskej rady, teraz je predsedom Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá má najsilnejší poslanecký klub v Európskom parlamente. Teraz je vnímaný ako možný spasiteľ Občianskej platformy, ktorej obľuba u voličov klesá. V prieskumoch verejnej mienky ju predstihlo nové centristické zoskupenie Poľsko 2050, ktoré vytvoril televízny moderátor Szymon Holownia po tom, čo v minuloročných prezidentských voľbách skončil na tretej priečke.

Tusk je považovaný aj za hlavného protivníka šéfa PiS Jaroslawa Kaczyňského, ktorý Tuskovej vláde pripisuje spoluzodpovednosť za leteckú katastrofu pri Smolensku v apríli 2010. Spolu s ďalšími poľskými predstaviteľmi vtedy pri páde vládneho špeciálu zahynul Kaczyňského brat, vtedajší prezident Lech Kaczyňski.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet