Na hlavný obsah

Výbuch v Leverkusene zrejme neprežili ani piati nezvestní

Explózia má potvrdené dve obete.

Výbuch v Leverkusene zrejme neprežili ani piati nezvestní
Stúpajúci dym po výbuchu v priemyselnom parku v nemeckom Leverkusene. Foto: ČTK/imago stock&people/Tim Oelbermann via www.imago-images.de

Firma prevádzkujúca priemyselný park v nemeckom meste Leverkusen, kde došlo v utorok (27. 7.) ráno k výbuchu, predpokladá, že o život prišli aj piati doposiaľ nezvestní zamestnanci.

Explózia má zatiaľ dve potvrdené obete a 31 zranených, informovala v stredu agentúra DPA.

„Musíme, žiaľ, vychádzať z toho, že piatich nezvestných nenájdeme živých,“ povedal šéf spoločnosti Currenta Frank Hyldmar. Ide o štyroch zamestnancov a jedného externého spolupracovníka.

https://twitter.com/JeckeStenze/status/1419934257972191273

Napriek tomu, že smrť týchto piatich zamestnancov ešte nebola oficiálne potvrdená, Hyldmar vyjadril ich príbuzným sústrasť. Dodal, že jedna zranená osoba je naďalej v kritickom stave.

Podľa miestnej samosprávy v areáli s chemickými závodmi vybuchli nádrže s rozpúšťadlami, konkrétne v časti, kde sa spracováva odpad. Po explózii začal horieť jeden zo skladov palív. Príčina výbuchu zatiaľ nie je známa a objasní ju až ďalšie vyšetrovanie.

V ovzduší môžu byť toxíny

Pre hustý dym miestne úrady krátko po výbuchu vyzvali občanov z okolitých lokalít, aby nevychádzali zo svojich domovov a neotvárali okná ani dvere, nepustili deti hrať sa vonku, nevyužívali vonkajšie bazény ani niekoľko nasledujúcich dní nejedli ovocie a zeleninu zo svojich záhrad.

Predstavitelia firmy Currenta uviedli, že odborníci zisťujú, či sa v ovzduší nachádzajú nebezpečné toxíny a analyzujú čiastočky sadze z dymového mraku.

S predpokladom, že sa toxické zložky rozšírili do okolia precuje aj Nemecká agentúra životného prostredia v Severnom Porýní-Vestfálsku, kde sa nachádza Leverkusen.

Hovorca agentúry spresnil, že nádrže, ktoré explodovali, obsahovali chlórované rozpúšťadlá. „Z tohto dôvodu predpokladáme, že dioxín, PCB (polychlórované bifenyly) a furánové zlúčeniny sa dymom preniesli do okolitých rezidenčných oblastí,“ varoval hovorca.

Pozrite si reportáž, ktorú pre RTVS pripravil Tibor Macák:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet