Na hlavný obsah

Vyplavilo polovicu profilu cesty. Povodne pri Prievidzi spôsobili rozsiahle škody

Pracuje sa na sprejazdnení ciest.

Bleskové povodne v noci na pondelok (26. 7.) spôsobili vo Valaskej Belej v okrese Prievidza škody veľkého rozsahu. Problémy tam spôsobili vyliate prítoky Nitrice i voda z lesov. Viacero ciest zostalo neprejazdných.

Obec vyhlásila tretí stupeň povodňovej aktivity, informoval vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Prievidzi Dušan Krovina.

„Škody sú masívne, voda poškodila jednu z ciest, vyplavila polovicu jej profilu, niektoré miestne komunikácie sú úplne neprejazdné,“ opísal.

Problémy podľa neho spôsobili nielen bezmenné prítoky Nitrice, ale i voda z lesov, ktoré zasiahli viaceré časti obce, okrem iného i Škrípov či Gápel.

„Tie majú vo veľkej miere neprejazdné cesty. Momentálne sa pracuje na ich sprejazdnení a na uvoľnení vpustov pod cestami, aby mala voda kam odtekať,“ dodal.

O škodách informoval aj Dobrovoľný hasičský zbor (DHZ) Valaská Belá na sociálnej sieti. „Silná búrka, ktorá sa prehnala cez našu obec, nám dala zabrať,“ napísali hasiči.

Vyčíslenie škôd

Starosta obce Miloš Cúcik hovorí o státisícových škodách. Následky budú v obci podľa neho odstraňovať niekoľko týždňov. „Situácia bola zlá, prišla prietrž mračien. Hoci potoky máme regulované a boli aj pokosené, vodu, ktorá prišla, nikto neočakával. Bola veľmi veľká, zatopila kopu pivníc, zomlelo hlavné cesty na lazoch, na ktorých sú ľudia teraz odrezaní,“ opísal.

V centre obce podľa neho tiež podmylo cestu, ktorá sa zosunula do potoka. V obci aj popoludní odstraňujú škody, prísť by tam mali i zamestnanci Správy povodia Váhu, ktorí by mali opätovne vyregulovať potoky.

„Potrebujeme, aby hĺbka potokov v odľahlejších miestach bola meter aj viac, pretože pri prietržiach mračien, ktoré prichádzajú v súvislosti so zmenou klímy, vodu nebudú stíhať odvádzať,“ priblížil Cúcik s tým, že problematické sú práve nespevnené cesty smerom na lazy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny