Na hlavný obsah

Vzácny jaskynný systém v Domici poškodili záplavy

Pre verejnosť je uzavretá.

Vzácny jaskynný systém v Domici poškodili záplavy
Ilustračné foto. Foto: TASR

Výdatné prívalové zrážky spôsobili v nedeľu (18. 7.) v okrese Rožňava záplavy, ktoré zasiahli vzácny jaskynný systém Domica. Ako TASR informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková, mieru poškodenia jaskynného systému určia až aktuálne prebiehajúce expertné obhliadky a fotodokumentácia.

„Po upadnutí vody a dnešnej prvotnej obhliadke jaskyne bolo zistené, že prívalová voda znečistila doneseným kalom a nečistotami z povrchu najnižšie položené časti jaskyne Majkov dóm, Nástupište 1. plavby a časti Panenskej chodby. Z jedného z člnov na plavbe boli odplavené podlahové rošty. Vody občasného podzemného toku Styxu zlomili sintrovú hrádzu a poškodili jednu z vaní na kaskáde Rímskych kúpeľov, ktoré sú symbolom jaskyne,“ priblížil riaditeľ Správy slovenských jaskýň (SSJ) ŠOP SR Ján Zuskin.

Výdatné zrážky sa v nedeľu popoludní začali zhromažďovať v okolí ponoru Domického potoka, ten sa v krátkom čase upchal naplaveninami a nečistotami, čím došlo k vzdutiu vodnej hladiny a vytvoreniu jazera s hĺbkou do troch metrov.

Voda zničila i asfaltový chodník v blízkosti vstupného areálu jaskyne. Pravdepodobne cez poškodenú strechu areálu sa dostala aj do interiéru, kde poškodila dve miestnosti, z ktorej jedna patrila sprievodcom.

Špecialisti SSJ budú v utorok (20. 7.) podrobne mapovať škody na prírodných hodnotách aj infraštruktúre, ako sú káblové rozvody, elektrické rozvádzače a svietidlá, chodníky a zábradlia v sprístupnenej časti.

Po jej sprístupnení a sfunkčnení elektrického osvetlenia bude vykonaná obhliadka nesprístupnených častí, kompletné škody by mali byť vyčíslené v najbližších dňoch. Do odstránenia nečistôt a opätovného sprístupnenia prehliadkovej trasy bude jaskyňa pre verejnosť zatvorená.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko