Na hlavný obsah

Z cenného produktu sa stal odpad. Strihanie oviec je na Slovensku stratové

Najlepší strihači sa stretli na Majstrovstvách Slovenska.

Z cenného produktu sa stal odpad. Strihanie oviec je na Slovensku stratové
Medzinárodné Majstrovstvá Slovenskej republiky v strihaní oviec. Foto: RTVS

Chovatelia oviec sa sťažujú, že z desiatich oviec, ktoré musia dvakrát ročne ostrihať, dostanú zaplatené len za jednu. Z kedysi ceneného produktu, z ovčej vlny, sa stal nebezpečný odpad. Farmári a salaše sa ho zbavujú aj s 90-percentnou stratou.

Tak, ako klesá počet chovaných oviec, ubúdajú aj ľudia, ktorí by ich kvalitne ostrihali. Tucet najlepších sa stretol na Liptove na Majstrovstvách Slovenska.

,,Strihač musí byť kľudný. Keď je strihač kľudný, tak aj ovca je kľudná, keď je nervózny, vtedy je nervózna aj ovca,“ hovorí strihač oviec Marek Marko, ktorý Slovensko reprezentoval na majstrovstvách sveta na Novom Zélande.

Po ostrihaní oviec však vzniká problém, kam s vlnou. Ako nebezpečný odpad nemôže ísť na obyčajnú skládku a na spracovanie ju na Slovensku nikto nechce. Ovčiu vlnu pritom možno využiť v stavebníctve ako izoláciu, ale aj v odevnom priemysle. Vlákna s jej prímesou patria medzi najžiadanejšie.

90-percentná strata z predaja vlny chovateľov mrzí. Spoliehajú sa na záujem domácich firiem a na spoločný projekt s Banskobystrickým samosprávnym krajom.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko