Na hlavný obsah

Z holandského mesta Venlo museli evakuovať viac ako 10 000 ľudí

Ohrozuje ich stúpajúca hladina rieky Mása.

Z holandského mesta Venlo museli evakuovať viac ako 10 000 ľudí
Svoje domovy opúšťajú z dôvodu záplav ľudia v Holandsku, Belgicku aj na západe Nemecka. Ilustračný záber je z Belgicka. Foto: TASR/AP

V meste Venlo na juhu Holandska začali v piatok (16. 7.) evakuovať obyvateľov z dôvodu stúpajúcej hladine rieky Mása. Domovy muselo opustiť vyše 10 000 ľudí, píšu holandské médiá.

Už skôr tamojšia nemocnica preventívne evakuovala pacientov. V dôsledku stúpajúcej hladiny rieky museli odísť aj stovky ľudí z mestečka Meerssen, kde zvýšená hladina Másy pretrhla jednu z hrádzí.

Záplavy spôsobené prudkými dažďami z posledných dní zasiahli aj Belgicko a Nemecko, kde si vyžiadali viac ako 130 ľudských životov. Holandské úrady žiadne obete nehlásia.

Asistovať s evakuáciou nízko položených častí mesta Venlo prišla armáda, operácia sa začala o 18.00 h. Mása stúpa rýchlejšie, ako sa čakalo a situáciu zo vzduchu vyhodnocujú helikoptéry. Hladina rieky má najvyšší bod dosiahnuť v noci.

V zasiahnutých oblastiach pomáhajú stovky hasičov a vojakov. Výška vody v Máse a v Rýne vo štvrtok dosiahla rekordné hodnoty, vyššie ako pri veľkých záplavách v roku 1993 a 1999, uvádzajú odborníci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet