Na hlavný obsah

Z irackej nemocnice hlásia 92 mŕtvych, budovu zachvátil požiar

Príčinou je údajne výbuch kyslíkovej bomby.

Z irackej nemocnice hlásia 92 mŕtvych, budovu zachvátil požiar
Ilustračná snímka. Foto: SITA/AP

Bilancia obetí pondelkového (13. 7.) požiaru v nemocnici v juhoirackej Násiríji, kde sa liečia pacienti s covidom, vzrástla na 92 po tom, ako niekoľko ľudí podľahlo vážnym popáleninám.

Viac ako 100 ďalších ľudí, vrátane pacientov a ich návštev, je zranených. S odvolaním sa na iracké štátne médiá o tom píše agentúra Reuters.

Úrady označili za príčinu požiaru skrat elektrického vedenia. Odletujúce iskry sa dostali ku kyslíkovej bombe, ktorá vybuchla, oznámila polícia. Podľa AP oheň pohltil novovystavené oddelenie nemocnice, ktoré malo kapacitu 70 lôžok. Vnútri bolo v čase požiaru vyše 60 pacientov.

Záchranárske tímy s pomocou žeriavu odstraňovali obhorené časti stavby, na mieste sa zhromaždili príbuzní pacientov. Väčšina z nich rovnako ako lekári viní úrady zo zanedbania.

Jeden zo zdravotníkov, ktorému smena skončila pred výbuchom, povedal, že v nemocnici neboli dodržané základné bezpečnostné opatrenia.

„Nie je tam hasiace zariadenie ani obyčajná siréna. V posledných troch mesiacoch sme sa sťažovali, že sa kedykoľvek môže stať tragédia, už môže spôsobiť cigaretový ohorok. Úrady vždy odpovedali, že nie sú peniaze,“ povedal.

Na miesto dorazili vládni vyšetrovatelia. Ich závery by mali byť podľa kancelárie premiéra oznámené do týždňa.

Premiér Mustafá Kázimí nariadil suspendovať a zatknúť ľudí, ktorí v meste dohliadajú na chod zdravotníctva a civilnej obrany vrátane šéfa predmetnej nemocnice.

„Zdravotnícke tímy z horiacej nemocnice vynášali obhorené telá,“ opísal predtým situáciu na mieste reportér Reuters. Pred nemocnicou sa s políciou stretli rozhorčení príbuzní, ktorí zapálili dve policajné autá.

Podobné nešťastie zasiahlo Irak aj tento rok v apríli, keď plamene zachvátili nemocnicu pre covidových pacientov v Bagdade. Incident si vyžiadal vyše 80 mŕtvych a stovky zranených.

O funkciu pre požiar prišiel vtedajší minister zdravotníctva Hasan Tamímí aj riaditeľ nemocnice či bagdadský guvernér. Oheň vtedy zrejme vypukol pre zlé uskladnenie fliaš s kyslíkom, z ktorých jedna explodovala.

Prezident Barham Sálih na twitteri spojil oba požiare s „endemickou korupciou a zlým riadením, ktoré nedbá na životy Iračanov „.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet